Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ove marke automobila najlošije drže vrijednost, gube čak 48% nakon pet godina

  Ove marke automobila najlošije drže vrijednost, gube čak 48% nakon pet godina

  Podijeli objavu

  Prije pandemije, prosječan automobil izgubio bi oko 50 posto svoje vrijednosti u pet godina.

  Zbog posljedice pandemije koronavirusa, koja je zaustavila proizvodne procese u automobilskoj industriji, rabljeni automobili danas bolje drže svoju vrijednost nego što je to bio slučaj 2019. godine.

  Prije pandemije, prosječan automobil izgubio bi oko 50 posto svoje vrijednosti u pet godina. Danas prosječna petogodišnja amortizacija iznosi 38,8 posto, a električna vozila su najgora skupina – gube otprilike polovicu svoje vrijednosti, pokazuje istraživanje – prenosi Poslovni.hr.

  iSeeCars je analizirao preko 1,1 milijun vozila prodanih od studenog 2022. do listopada 2023. kako bi odredio koliko im pada vrijednost u roku od pet godina.

  “Dobra vijest za vlasnike automobila je da svi rabljeni automobili drže svoju vrijednost bolje nego prije pet godina. No, ne zadržavaju svi rabljeni automobili jednako vrijednost”, rekao je Karl Brauer, izvršni analitičar pri iSeeCars.

  Dok je prosječna petogodišnja amortizacija za sva vozila 38,8 posto, električna vozila su lošija za više od 10 postotnih bodova i iznose 49,1 posto. SUV-ovi također gube više vrijednosti od prosječnih vozila i to 41,2 posto.

  Automobili koji najbolje drže vrijednost

  Ovih 25 automobila drže vrijednost daleko bolje od prosjeka. Najbolje rangirani je Porsche 911 koji gubi samo 9,3 posto svoje vrijednosti nakon pet godina, što ukazuje na nevjerojatno veliku potražnju za ovim sportskim automobilom na tržištu rabljenih vozila.

  Tri druga Porschea, zajedno sa šest Toyota, četiri Subarua i tri Chervoleta, odražavaju potražnju potrošača za sportskim automobilima, ali malim SUV vozilima i ekonomičnim automobilima.

  Također, porast cijena rabljenih automobila u posljednjih nekoliko godina natjerao je mnoge kupce na manje modele niže cijene.

  “Vidjeli smo nagli porast potražnje za zabavnim automobilima tijekom pandemije, a potražnja za njima i dalje je velika”, rekao je Brauer.

  Vozila koja najlošije drže vrijednost

  Luksuzni automobili uvijek gube na cijeni brže od uobičajenih modela, a najnoviji podaci potvrđuju da skuplji automobili gube u prosjeku 48,1 posto na vrijednosti nakon pet godina, dok je prosjek industrije 38,8 posto. Među vozilima koja najgore drže vrijednost su luksuzne limuzine i SUV-ovi.

  “Kupci koji žele zadržati svoja vozila na dulje vrijeme ne bi trebali biti previše zabrinuti zbog ovih stopa amortizacije, ali ako svakih nekoliko godina mijenjate novo vozilo, a ta vozila su luksuzne limuzine ili luksuzni SUV-ovi, gubite mnogo novca”, rekao je Brauer.

  Pad vrijednosti električnih vozila

  Električna vozila još uvijek su relativno nova na tržištu, što ograničava mogućnost praćenja njihove 5-godišnje amortizacije. Ali električna vozila koja su na tržištu već pet godina izgubila su više vrijednosti od prosjeka. Kao jedan od razloga navode se i poticaji koji snižavaju početnu cijenu tih automobila, ali i zabrinutost oko troškova zamjene baterija.

  S druge strane, hibridna vozila, koja su također novija tehnologija, smanjila su pad vrijednosti za 20 posto u posljednje 4 godine, spustivši se s 56,7 posto u 2019. na 37,4 posto. Kombinacija viših cijena goriva i većeg poznavanja tehnologije proširila je tržište i povećala potražnju za hibridnim vozilima. Tako da ima nade i za električne automobile.

  “Toyotina duga povijest s hibridnim modelima uspostavila je snažnu bazu kupaca, a Honda i Hyundai također stvaraju hibridne sljedbenike”, tvrdi Brauer.

  “Više cijene novih i rabljenih automobila tu su i dalje. Sve dok se ograničena proizvodnja novih automobila modelskih godina od 2020. do 2022. u potpunosti ne preseli na tržište rabljenih automobila, nedostajat će vozila koja bi zadovoljila potražnju. To znači bolju vrijednost za vlasnike automobila, ali i više cijene za kupce u doglednoj budućnosti”, zaključuje Brauer.

  Poslovni.hr

  Podijeli objavu