Naslovnica POLJOPRIVREDA Radovi u studenom – sijanje, sadnja, čišćenje i priprema vrta za zimu

Radovi u studenom – sijanje, sadnja, čišćenje i priprema vrta za zimu

Podijeli objavu

U slučaju da ste od onih koji vrt drže “pod špagom”, idealno je vrijeme za uklanjanje ostataka prošlosezonskog povrća, plijevljenje korova i aršovljenje kako bi zemlja preko zime izmrzla. No, vodite li se prirodnim principima, ostatke povrća i korov ostavite na zemlji.

Povrćari u studenom još uvijek ne miruju. Posebno ako su temperature iznadprosječne kao ove godine. Studeni nam daje prilike da u njemu obavimo još neke radove koje nismo uspjeli u listopadu, kao što je sadnja crvenog luka ili češnjaka, priprema zemljišta za zimu, a rezidba voćaka tek slijedi.

U slučaju da ste od onih koji vrt drže “pod špagom”, idealno je vrijeme za uklanjanje ostataka prošlosezonskog povrća, plijevljenje korova i aršovljenje kako bi zemlja preko zime izmrzla. No, vodite li se prirodnim principima, ostatke povrća i korov ostavite na zemlji. Oni će dobro poslužiti sitnim kukcima, glistama i mikroorganizmima koji će u njima naći zaklon i hranu i obogatiti vaš vrt organskim tvarima – piše Agroklub.

Također, sjemenke bilja će poslužiti kao hrana pticama koje su vrlo korisne pomoćnice u vrtlarstvu. U proljeće ćete ga maknuti ili će vam poslužiti za malčiranje. Ako ništa drugo, uvijek će naći svoje mjesto u komposteru. Pticama u vrtu napravite hranilice i bit ćete im zahvalni čitave godine.

Kao pripremu za zimu, odnosno proljeće, zemlju kompletno možete malčirati.

Ovoga mjeseca još uvijek možete posaditi crveni luk i češnjak koji će za berbu stići u proljeće. Ako niste stigli ranije, možete posijati i mrkvu i peršin, razne salate, špinat, blitvu, kopar, ali i grašak. No, morate biti spremni da će grašak zbog viših temperatura i dovoljno vlage izniknuti prije reda, a ukoliko bude suhomrazice, morat ćete ga na proljeće podsijavati.

Prije sijanja i sadnje, zemlju obogatite organskim gnojivomkao što je glistinac, humus ili peletirano gnojivo.

Povadite mrkvu, peršin, pastrnjak, ciklu i ostalo korjenasto povrće jer će nakon što zemlja zamrzne, to biti jako teško, a cikla će, osim toga i smrznuti. Peršin i pastrnjak su, s druge strane, slađi nakon prvog mraza. Crnu rotkvu ne morate vaditi jer njoj minusi ne smetaju.

Ako je u vrtu ostalo još bundeva, pustite ih da ih “ofuri” prvi mraz. Zelene rajčice i nedozrele paprike možete iskoristiti za kiseljenje.

Biljke koje ste ranije posijali i posadili i koje ćete brati zimi, kao što su blitva, raštika, poriluk, mrkva, rikola i sl., zagrnite zemljom kako bi im korijen zaštitili od vjetra i mraza.

U slučaju da ćete zemlju očistiti od ostataka bilja i aršoviti, prije obrade ju pognojite stajnjakom.

Ako je vaš vrt okružen stablima, lišće opalo na zemlju neće smetati, dapače. No, maknite ga sa zasijanih gredica jer bi, ako se ne razgradi, moglo usporiti rast u rano proljeće. Lišće oraha, hrasta i platane uklonite sa gredica zbog njihovog štetnog djelovanja.

Osim radova na zemlji, ne zaboravite i popratne aktivnosti. Spremite kolce koje ste koristili kao potpornje za rajčicu i grah jer će navući vlagu. Iz vrta maknite sve plastične posude, posebno ako su pune vode jer bi mogle popucati zbog smrzavanja. Dezinficirajte alat.

Ako ćete već sada orezati grmove začinskog bilja kao što su žalfija, melisa, menta i drugog, višegodišnjeg bilja, zastrite ga suhim lišćem ili slamom kako ne bi izmrzli.

Agroklub

Podijeli objavu