Naslovnica VIJESTI Zabranjena prodaja: Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina

Zabranjena prodaja: Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina

Podijeli objavu

Europska unija nametnula je trenutačnu zabranu prodaje određenih proizvoda. O čemu se točno radi i što potrošači sada trebaju znati pročitajte u nastavku teksta.

Od 15. listopada na snazi ​​je zabrana prodaje šljokica i drugih proizvoda koji sadržavaju previše mikroplastike i koje ocijenjeni kako štetni za okoliš. Provedba nove uredbe EU izaziva veliko zgražanje i negodovanje na Tiktoku, navode njemački mediji.

Zabrana prodaje mikroplastike od 15. listopada

Cilj EU uredbe je smanjiti korištene mikroplastike iz što je moguće više proizvoda. Uredba EU-a obuhvaća sve sintetičke polimerne čestice ispod 5 milimetara koje su organske, netopljive i teško se razgrađuju – piše Fenix Magazin.

Mikroplastika se uglavnom koristi u sljedećim proizvodima:
-šljokicama
-kozmetičkim proizvodima
-deterdžentima za pranje rublja
-sredstvima za čišćenje
-igračkama
-gnojivu
-sredstvima za zaštitu bilja
-lijekovima

Zabrana se sada primarno odnosi na šljokice i kozmetičke proizvode koji sadrže mikrozrnca. Riječ je o malim plastičnim kuglicama koje se koriste primjerice za piling kože.

Također, mikroplastika se koristi na umjetnim sportskim površinama. Prema Europskoj komisiji, ovo je najveći izvor svjesno korištene mikroplastike u okolišu.

“Zabranom namjerno dodane mikroplastike riješit će se ozbiljan problem za okoliš i zdravlje ljudi. Mikroplastika se nalazi u oceanima, rijekama i na kopnu, te u hrani i pitkoj vodi. Današnje ograničenje utječe na vrlo male čestice, ali je veliki korak prema smanjenju onečišćenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem,” kaže povjerenik EU za okoliš.

Fenix Magazin

Podijeli objavu