Naslovnica SVIJET Palestinski predsjednik: Akcije Hamasa ne predstavljaju Palestince!

Palestinski predsjednik: Akcije Hamasa ne predstavljaju Palestince!

Podijeli objavu

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas izjavio je u nedjelju da akcije i politika islamističke skupine Hamas ne predstavljaju palestinski narod, izvijestila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom, Abbas je također nazvao Palestinsku oslobodilačku organizaciju “jedinim legitimnim predstavnikom palestinskog naroda”, istaknula je WAFA – prenosi N1info.

“Predsjednik je potvrdio kako odbacuje ubijanja civila s obje strane te pozvao na oslobađanje civila, zarobljenika i zatočenika s obje strane”, dodala je ta novinska agencija.

Nešto ranije, venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro rekao je da je u nedjelju telefonski razgovarao s predsjednikom Abbasom o situaciji u Gazi te zatražio uspostavu koridora humanitarne pomoći za pomoć lokalnom stanovništvu.

Na platformi društvene mreže X, Maduro je osudio “neselektivne napade Izraela na civilno stanovništvo, koji uzrokuju tisuće smrti i ozljeda”, za što je naveo da su prešli “crtu poštovanja međunarodnog humanitarnog prava”.

Izrael se zavjetovao da će uništiti Hamas kao odmazdu za divljanje u kojem su njegovi borci provalili iz Gaze u izraelske gradove prije tjedan dana, pucajući na civile i hvatajući desetke talaca u najgorem napadu na civile u povijesti Izraela.

Maduro je kazao i da je poručio Abasu da će Caracas poslati više od 30 tona humanitarne pomoći u sljedećih nekoliko dana, što će biti početak realizacije plana pružanja “izravne i stalne potpore palestinskom narodu” putem uspostavljenih kanala. Dvojica čelnika složila su se oko potrebe za hitnim prekidom vatre u tom području i za otvaranjem koridora humanitarne pomoći za Gazu, dodao je venezuelanski predsjednik.

Maduro je rekao i da su njih dvojica razmotrili inicijative zemalja, uključujući Kine i Egipta, za sazivanje globalne konferencije za mir i “ponovnu uspostavu međunarodnih zakona”.

WAFA naknadno uklonila Abbasove kritike Hamasa

Službena novinska agencija Palestinske uprave WAFA objavila je u nedjelju izjave predsjednika Mahmouda Abbasa u kojima je kritizirao Hamas zbog njegovih postupaka, no kasnije je bez objašnjenja uklonila spominjanje te militantne skupine.

Izjave, koje je WAFA objavila na svojoj web stranici, dane su tijekom telefonskog razgovora između Abbasa i predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. Njih su dvojica razgovarali o izraelskom bombardiranju Gaze nakon Hamasovog ubilačkog divljanja po izraelskim gradovima.

Izvorno izvješće WAFA-e o Abbasovom pozivu uključivalo je rečenicu: “Predsjednik je također naglasio da politike i akcije Hamasa ne predstavljaju palestinski narod, a politike, programi i odluke (Oslobodilačke organizacije Palestine-PLO) predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik.”

Nekoliko sati kasnije, izjava je ispravljena tako da glasi: “Predsjednik je također naglasio da politike, programi i odluke PLO-a predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik, a ne politike bilo koje druge organizacije.”

Zasad nije jasno zašto je referenca o Hamasu uklonjena. Abbasov ured ili WAFA nisu odmah komentirali, kao ni Hamas.

Abbasova Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael. Abas se dugo protivio Hamasu, koji je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine i svrgnuo stranačke snage Fataha, lojalne Abbasu. Višegodišnji pregovori o pomirenju između suparnika nisu uspjeli.

Abbas je također na čelu PLO-a, krovne skupine koja je predstavljala Palestince u prošlim mirovnim pregovorima s Izraelom pod pokroviteljstvom SAD-a.

Tijekom razgovora s Madurom, Abbas je “potvrdio svoje odbacivanje ubijanja civila s obje strane i pozvao na oslobađanje civila, zatvorenika i pritvorenika”, stoji i dalje u izvješću WAFA-e.

N1info

Podijeli objavu