Naslovnica BiH Kako će se liječiti stariji od 65 godina koji nisu ostvarili pravo...

Kako će se liječiti stariji od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu?

Podijeli objavu

U Federaciji BiH postoji starosno ograničenje do kojeg neko može biti na evidenciji nezaposlenih, a poslije kojeg se osoba odjavljuje sa zavoda, a sam tim i sa zdravstvnog osiguranja. Postavlja se pitanje na koji način nezaposlena osoba koja je navršila 65 godina i više nema pravo na zdravstveno osiguranje preko službe za zapošljavanje, može ostvariti pravo na liječenje. 

– Moja majka je navršila 65 godina života. Nema dovoljno staža kako bi dobila mirovinu i kao umirovljenica ostvarila i pravo na zdravstveno osiguranje. Što će ona sada? Tko će joj omogućiti pravo na liječenje koje je do sada imala preko zavoda za zapošljavanje i hoće li? – požalila se čitateljica Faktora.

U Službi za zapošljavanje Tuzla kažu kako pravo na prijavu na zavod za zapošljavanje imaju sve osobe od 15 do 65 godina koje traže posao, te sukladno važećim zakonskim propisima ostvaruju i određena prava.

– Nakon što osoba navrši 65 godina, mi smo dužni odjaviti je iz evidencije i to je ono što možemo reći i za što su javne službe za zapošljavanje odgovorne. Osoba starija od 65 godina, ukoliko ne ostvaruje pravo na mirovinu, a nakon što je odjavljena iz evidencije službe za zapošljavanje, ostvaruje zdravstveno osiguranje, kao i drugi vid prava i pomoći, preko centra za socijalni rad.

Inače, starije osobe, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, isto kao i djeca, imaju pravo na zdravstveno bez obzira na različite statuse – kaže Amela Makul, stručna savjetnica za informiranje Službe za zapošljavanje Tuzlanske županije.

Kontaktirali smo i Centar za socijalni rad Grada Mostara.

– Osobe koje se nakon navršenih 65 godina života više ne mogu nalaziti na evidenciji zavoda za zapošljavanje, pravo na zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti putem nadležnog centra za socijalni rad, na čijem području imaju prebivalište, u ovom slučaju Hercegovačko-neretvanske županije i pod uvjetom da ovo pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu – rekli su za Faktor u Centru za socijalni rad Grada Mostara.

Podijeli objavu