Naslovnica DRUŠTVO Razgovor s fra Miljenkom Mikom Stojićem koji se nalazi s hodočasnicima u...

Razgovor s fra Miljenkom Mikom Stojićem koji se nalazi s hodočasnicima u Svetoj Zemlji

Podijeli objavu

Hercegovački franjevac fra Miljenko Mika Stojić, koji je rođen u Dragićini, župa Čerin u čitlučkoj općini, a sada je voditelj HKM-a Frauenfeld u Švicarskoj, odveo je skupinu vjernika na hodočašće u Svetu Zemlju. U vrijeme dok su hodočasnici razgledavali mjesta u kojima se Isus rodio i boravio Hamas je ispalio projektile iz Gaze na Izrael. Zemlja je u ratu.

Njih 59 stiglo je u Svetu Zemlju u petak, a već sutradan palestinski islamistički pokret Hamas pokrenuo je najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina koristeći naoružane napadače koji su prešli granicu i salvu raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze – piše Večernji List BH.

Tko je u skupini hodočasnika?

– Sve su to ljudi iz moje misije i okolnih, a dolaze iz BiH i Hrvatske. Ima nas 59. Mi smo došli u petak navečer, a već sutradan smo zbog novonastale situacije tražili da nas vrate natrag, a oni su nam uzvratili poruku da ne spadamo u kategoriju evakuacijskog leta jer naš let nije bio otkazan do jučer. Sinoć (ponedjeljak) oko 6 sati taj je let otkazan i mi se od sinoć vodimo u toj evakuacijskoj skupini. Oni će nas odvesti iz Izraela, a ne našim letom koji je bio planiran za četvrtak.

Što trenutačno radite?

– Skupina uglavnom realizira dio zacrtanog programa, posebice u mjestima u kojima nema veće opasnosti od napada. Trenutačno se nalazimo u Jeruzalemu.

Gaza je odavde daleko. Što se tiče Jeruzalema, i danas se oglasila sirena za uzbunu; grad je velik i to može biti uzbuna na nekom dijelu grada, ali mi nismo ništa čuli. Oni su prilično daleko i nismo na dometu većine projektila, a postoje te protuzračne rakete koje te projektile skidaju pa, u biti, ništa nismo ni čuli ni osjetili. Mi smo danas bili na Isusovu grobu i čekali smo red više od sat vremena. Dakle, hodočasnika ima, kod svetišta je sve otvoreno, sve radi, mi svratimo na piće, obavljaju se kupnje.

 

Cijeli razgovor u tiskanom izdanju Večernjeg Lista BH

Podijeli objavu