Naslovnica HRVATSKA Ovim djelatnostima u Hrvatskoj božićnica i regres rastu na 300 eura

Ovim djelatnostima u Hrvatskoj božićnica i regres rastu na 300 eura

Podijeli objavu

Pregovori Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi nastavljaju se. Drugi sastanak na kojem se dogovaraju novi uvjeti za sklapanje izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (više od 170 tisuća zaposlenih) nisu urodili plodom.

Ipak, određene je zahtjeve sindikata javnih službi država pristala ispuniti, ali ne i onaj ključni – iznosa povećanja plaća. Podsjećamo, sindikati su na prvom sastanku tražili povećanje osnovice 15%, a država im je jučer ponudila tek 3%. Vlada je pak prihvatila povećanje iznosa božićnice sa 266 na 300 eura te jednako toliko i za regres.

Međutim, sindikati javnih službi tražili su toliki iznos i za uskrsnicu, rast dara za djecu sa 100 na 150 eura te povećanje osnovice za izračun jubilarne nagrade za 10 eura.

Te zahtjeve ministar rada Marin Piletić, Vladin pregovarač, nije prihvatio. Dapače, Vlada je za uskrsnicu ponudila 70 eura, čime su, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, bili neugodno iznenađeni.

Cilj je sindikata, rečeno je uoči sastanka, da se pregovori završe do kraja listopada. Po svemu sudeći taj će rok biti teško ostvariv, posebno kada se u obzir uzmu prošlogodišnji pregovori. Tada je obavljeno više od 10 krugova sastanaka.

Poslovni dnevnik

Podijeli objavu