Naslovnica Najave RTV Herceg Bosne uživo prenosi svečanu akademiju povodom 20. Didakovih dana

RTV Herceg Bosne uživo prenosi svečanu akademiju povodom 20. Didakovih dana

Podijeli objavu

Danas u programu Radiotelevizije Herceg-Bosne možete pratiti prijenos svečane akademije u povodu 20. obljetnice djelovanja znanstveno-kulturne i duhovne manifestacije Didakovi dani.

Svečana akademija održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Prijenos svečane akademije počinje u 11 sati.

Fra DidakBuntić (1871–1922) bio je hercegovački franjevac i provincijal; graditelj, narodni dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća.

U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio je preko 12.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Bosne u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja.

Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a gdje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva Ocem Hercegovine te Hercegovačkim Mojsijem.

 

 

 

 

Podijeli objavu