Naslovnica GOSPODARSTVO Na području Hrvatske otkriven značajan geotermalni potencijal

  Na području Hrvatske otkriven značajan geotermalni potencijal

  Podijeli objavu

  Hrvatska će kroz nekoliko godina postati značajan proizvođač geotermalne energije, rečeno je u petak u Agenciji za ugljikovodike, tijekom predstavljanja rezultata natječaja za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju.

  Nadmetanje je održano od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac – 1 – piše Poslovni dnevnik.

  Riječ je o geografskom području dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Na natječaj je pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja.

  Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je na temelju provedenog natječaja izdalo dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima “Leščan” i “Međimurje 5” Ini, “Pčelić” i “Sječe” IGeoPenu (koji se oslanja na društvo iz UK-a), te “Kotoriba” tvrtci Viola Energy Generation (ponuditelj se oslanja na društvo iz Turske). Za istražni prostor “Ferdinandovac” nije zaprimljena ni jedna ponuda.

  Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Očekuje se da će ukupna vrijednost investicija doseći 400 milijuna eura.

  Poslovni dnevnik

  Podijeli objavu