Naslovnica POLITIKA Republika Srpska već isplatila novac za troškove grijanja, kad će Federacija –...

Republika Srpska već isplatila novac za troškove grijanja, kad će Federacija – nitko ne zna

Podijeli objavu

Prošlo je osam mjeseci otkako je EU potpisala i dostavila BiH sporazum o financiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 milijuna eura, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u nadilaženju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u FBiH.

Teška zima

U jeku poskupljenja energenata, na pragu još jedne teške zime, u mjesecu koji je samo srećom topliji od prosjeka, u Ministarstvu rada i socijalne politike već danima nisu u mogućnosti ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi. Socijalno ugroženi građani u RS financijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM po kućanstvu, već su dobili – piše Akta.

Podsjetimo, od 70 milijuna eura – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim kućanstvima, a 20 za unapređenje energetske efikasnosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66 posto za FBiH (33 milijuna eura), 33 posto za RS (16,5 milijuna) i 1 posto za Distrikt Brčko (5 milijuna).

Federalni ministar Adnan Delić još u msvibnju se sastao s predstavnicima Izaslanstva EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije programa podrške kućanstvima. Dana 14. lipnja Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64.534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih kućanastava u ovom entitetu.

Precizirano je da će pomoć dobiti obitelji u kojima nijedan član ne radi, umirovljenici korisnici zajamčene mirovine, djeca korisnici dječijeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće.

Kupovina ogrjeva

U kolovozu je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH potpisalo sporazum o saradnji s UNDP-om te priopćili da je to prvi korak prema realizaciji programa pomoći EU. Mjesec kasnije ministar Delić izjavljuje da (konačno) ima sve podatke te da ih je “potrebno objediniti i napraviti sustav isplate da oni koji imaju pravo na pomoć nemaju nekih velikih administrativnih procedura”.

Dok podaci budu objedinjeni, a sustav napravljen, vjerovatno će pasti i snijeg, a građani kojima je obećana i koji su čekali pomoć za kupovinu ogrjeva neće biti u prilici ni da ga kupe. Za to vrijeme isplata pomoći u RS započeta je 7. rujna i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca.

Akta

Podijeli objavu