Naslovnica POLITIKA Komšić: Hamasov napad na Izrael je gesta očajnih ljudi

Komšić: Hamasov napad na Izrael je gesta očajnih ljudi

Podijeli objavu

Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je danas predsjedateljicu Vijeća ministara Borjanu Krišto da je reagirala “neoprezno i sebično” kada je iskazala potporu Izraelu nakon što su tu zemlju napali teroristi islamističke skupine Hamas.

Nova kriza na Bliskom istoku ponovo je pokazala da u BiH nema ni minimuma suglasnosti niti oko značajnih vanjskopolitičkih pitanja, pa su iz nje uslijedile potpuno oprečne reakcije, u rasponu od pune potpore Izraelu do solidarnosti s Palestincima na portalima i društvenim mrežama.

Čelnica Vijeća ministara Krišto (HDZ BiH) bila je prvi visoki dužnosnik na državnoj razini koji se očitovao o napadu na Izrael. “Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima”, poruka je koju je Krišto proteklog vikenda na engleskom jeziku objavila na društvenoj mreži X.

Komšić: To je gesta očajnih ljudi

Komšić kao nominalni šef države danas je na to reagirao ocjenom kako je predsjedateljica Vijeća ministara istupila neoprezno i sebično jer se, po njegovom sudu, nije osvrnula i na patnje palestinskog naroda. “To je stajalište politike njene stranke i oni očevidno idu u tom pravcu”, kazao je Komšić.

Ustvrdio je i kako su akcije Hamasa gesta “očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz” pri čemu je sugerirao kako sve to treba “promatrati u kontekstu”. “Nije moguće da se iz BiH čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku jer se i ta tema koristi za unutarnjopolitička obračunavanja”, zaključio je Komšić u intervjuu za javni servis BHT 1.

Iz Republike Srpske stigle su poruke jasne potpore Izraelu, a čelnik tog entiteta Milorad Dodik izjavio je kako se židovska država ima pravo braniti od terorizma, a Židove je odmah proglasio supatnicima Srba.

“Podržavamo državu Izrael, njihove lidere i institucije. Zajednička povijest stradanja čvrsto veže srpski i izraelski narod”, bila je Dodikova poruka objavljena istodobno dok je njegov ured u Banjoj Luci bio osvijetljen bojama izraelske zastave.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je reagiralo neutralnom izjavom u kojoj je osudilo stradanje civila i pozvalo na prestanak sukoba. “Kao žrtve brutalnih napada na gradove i civile, duboko razumijemo vrijednost svakog mirnog trenutka. Pozivamo na deeskalaciju sukoba i hitnu potragu za dugoročnim mirovnim sporazumima”, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Index.hr

Podijeli objavu