Naslovnica POLJOPRIVREDA Posijte u rujnu, jedite već u listopadu – brzorastuće povrće

Posijte u rujnu, jedite već u listopadu – brzorastuće povrće

Podijeli objavu

Ljeto tako brzo prođe i odnese sa sobom svoje šarene plodove. Istina, rajčica paprika i tikvice mogu se brati još u rujnu. Tu su i slatke tikve koje ćemo jesti cijelu zimu pa i mahune, tamo do prvih mrazeva.

Sad već pomalo nedostaje salate i zelenog povrća da opskrbimo organizam vitaminima i mineralima za nadolazeću zimu. Pa kao što se drva za zimu nabavljaju u rano ljeto, tako i organizam već sada treba opskrbiti svime potrebnim što će nas držati zdravima i vitalnima zimi, tamo do proljeća.

Zato ovaj mjesec možete posijati i posaditi povrće koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati.

Zato u rujnu nemojte propustiti posijati rotkvicu, špinat, švicarsku blitvu (blitva s roza i(li) žutom stapkom), matovilac, grbicu, rikolu, zimsku salatu, kelj te posaditi češnjak, luk srebrenac ili kozjak, rasadu zimske salate i ozimog kelja.

Špinat, bolje rečeno, baby špinat, dakle mali listovi za salatu, bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi urod. Sijte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm.  Isto je i sa blitvom koja se možda već i sama osjemenila u vrtu. Pustite ju neka raste i berite mlade listove.

Špinat se dobro slaže s rotkvicom, koja je za čas vani. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za 5 od 6 tjedana. Ne voli vruće vrijeme pa ako je još uvijek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa sjetvom. Prije nego ih posijete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće sije u redove, na dubini od 1,5 cm.

Kelj, pogotovo uskolisni kelj bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga “ofuri” prvi mraz.

Salate kao što su matovilac, rikola, zimska salata, radič, a posebno grbica, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar susjed im je luk. Grbica ili kres salata je spremna za konzumiranje nakon 30 dana, a ako ju posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ju konzumirati i ranije, i to skupa s klicom.

Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Njegova pera za mjesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala.

Dakle, uživajte u rujnu što više možete. Na suncu, s rukama u zemlji, a nakon nekoliko tjedana uživajte u plodovima svoga rada!

Agroklub

Podijeli objavu