Naslovnica O VINU Vina iz BiH dobivaju oznaku podrijetla, lakše do novih tržišta EU, godišnje...

Vina iz BiH dobivaju oznaku podrijetla, lakše do novih tržišta EU, godišnje proizvedemo 18 mil. litara

Podijeli objavu

Novo zakonsko rješenje o organizaciji tržišta vina u BiH donosi oznake podrijetla, zemljopisnog podrijetla, vinogradarski registar…

S obzirom na klimatske i zemljopisne karakteristike koje rezultiraju značajnim potencijalima za proizvodnju vrhunskih vina, činjenicu da se godišnje u zemlji proizvede oko 18 milijuna litara vina, kao i rastuću potrebu za ulaskom na tržišta, napose ona u Europskoj uniji, donošenje Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, jednog od onih iz paketa europskih, vinarima u BiH otvara do sada neviđene prilike razvoja.

Iz Vanjskotrgovinske komore podsjetili su kako su vinari u više navrata isticali da je potrebno urediti ovu oblast kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu, naglasivši da se u BiH godišnje proizvede oko 18 milijuna litara vina, a registrirano je oko 70 proizvođača.

Ključni ciljevi

Ključni ciljevi koji će se postići nakon što ovaj zakon bude usvojen i u Domu naroda te stupi na snagu odnose se na utvrđivanje načela organizacije tržišta vina u Bosni i Hercegovini, odnosno odredbe o proizvodnji grožđa i vina potrebne za organizaciju tržišta vina. Tomu svakako treba dodati i oznake podrijetla, oznake geografskog podrijetla i tradicionalne izraze u sektoru vinarstva, kao i označavanje, prezentaciju te reklamiranje proizvoda sektora vinarstva. Predlagač zakonskog rješenja ističe kako je u ranije važećoj legislativi bio uočen niz nedostataka koji su onemogućavali pravilno funkcioniranje i razvoj vinarskog i vinogradarskog sektora te podsjećaju i kako je jedna od okolnosti za stvaranje nove regulative stupanje na snagu novih propisa EU-a. U konačnici, neusuglašenost domaćeg zakonodavstva sa standardima i pravilima EU-a dovela je do nekonkurentnosti domaćih proizvođača grožđa i vina te njihove nemogućnosti izvoza u zemlje EU-a.

Novo zakonsko rješenje rješava fundamentalne probleme koji uzrokuju slabost današnjeg sustava, a pritom se predviđa i uspostava vinogradarskog i vinarskog sektora. Pritom bi se omogućila proizvodnja vina usklađena s EU standardima, a time i bolji pristup domaćih proizvođača međunarodnom tržištu, što će se pak odraziti na unaprjeđenje poljoprivrede. Naravno, zakonsko rješenje ide i u smjeru veće konkurencije kvalitetnijih domaćih vina, a posebno u odnosu na uvoz vina i grožđa iz drugih zemalja. Večernji list imao je uvid u zakonsko rješenje, a iz kuta domaćih proizvođača posebno je važno poglavlje II. novog zakona koje regulira oznake zemljopisnog podrijetla i označavanje vina oznakom zemljopisnog podrijetla. Područje oznake podrijetla i oznake zemljopisnog podrijetla vina određuje obuhvatnost vina i proizvoda od grožđa na koje se odnosi, podjelu oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla, zaštitu i pravo korištenja oznake…

Također, u ovom poglavlju propisana je i zaštita od zloupotrebe zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i odnos prema oznakama drugih država. Javlja se pritom i potreba vođenja registra oznaka, kako zemljopisnog tako i oznaka kontroliranog zemljopisnog podrijetla. U kontekstu oznake podrijetla uvjeti su kvaliteta i svojstva proizvoda koji u osnovi ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određenog zemljopisnog područja, a uvjet je da se grožđe od kojega se dobiva proizvod uzgaja isključivo na imenovanom zemljopisnom području. Također, preduvjet je i da je proizvod dobiven od sorti vinove loze koje pripadaju vrsti Vitis vinifera L. ili su nastale ukrštanjem ove vrste s drugim vrstama roda Vitis.

Kada je riječ o oznaci zemljopisnog podrijetla, preduvjet je da proizvod ima specifičnu kvalitetu, ugled i druga obilježja koja se mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu, a jedan od uvjeta je da najmanje 85 posto grožđa korištenog za proizvodnju potječe isključivo s tog zemljopisnog područja. Maksimalni udio grožđa od 15 posto koji može potjecati izvan imenovanog područja mora potjecati iz BiH.

Analiza

Zakonom se predviđa i uređenje vinogradarskog registra u koji su se obvezni upisati svi proizvođači grožđa koje se stavlja u promet, a u pogledu obavljanja fizičko-kemijske analize vina, ovlašteni laboratoriji moraju ispunjavati zahtjeve utvrđene standardom ISO/IEC 17025. Primjenom novog rješenja, očekivanja su struke, doći će do značajnog ojačavanja konkurentnosti domaćih proizvođača grožđa i vina te njihova lakšeg pozicioniranja na europskim i svjetskim tržištima.

Večernji List

Podijeli objavu