Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Predstavljen novi Passat, proizvodit će se samo kao karavan

  Predstavljen novi Passat, proizvodit će se samo kao karavan

  Podijeli objavu

  Još prije nekoliko godina Passat je bio nedodirljivi vladar u segmentu poslovnih limuzina. Sada je dobio potpuno novu ulogu.

  U Europi su svima puna usta elektrifikacije, pa se tako birokrati s proizvođačima nerijetko natječu u promociji električne energije. Međutim, obje strane računaju i na klasiku, a to je posebno vidljivo kod Volkswagena koji koš uvijek nudi nove modele s konvencionalnim pogonima. Jedan od njih je Passat.

  Kao što je poznato, Passat je od sada isključivo karavan, a imat će i tehnološkog blizanca u vidu Škode Superb koja se također proizvodi u Bratislavi. Kad je pak limuzina u pitanju, Volkswagen je predvidio ID.7 i isključivo električni pogon. Je li to bio dobar potez, pokazat će vrijeme i prodajni rezultati.

  A oni koji požele novi Passat moraju računati i na očit rast dimenzija zbog kojih je nova generacija čak 14 cm dulja i primjetna dva centimetra šira. Veći je i međuosovinski razmak, pa Passat postaje i vrlo prostrana krstarica.

  Zadržao je prepoznatljiv izgled uz poneke nove detalje. Nova tehnologija svjetala tako dopušta novi odnos dimenzija, a sveukupno automobil izgleda elegantnije od prethodnika.

  U kabini je već zavladalo novo doba predvođeno ekranima koji u dijagonalu mjere minimalno 32 cm, a kod bolje opremljenih čak 38 cm. Na sve će se nadovezati head-up zaslon te vrlo izdašna oprema. Za one koji voze na duge staze preporuka su opcijska ergoActive sjedala s funkcijama masaže i klimatizacije, dakako, električno podesiva. I jedna napomena – ručica mjenjača je i ovdje iza upravljača.

  Konkretni podaci govore da je kapacitet prtljažnika povećan 40 litara, odnosno 140 kad se preklope sjedala. Prevedeno to znači osnovnih 690 litara i nepuna dva kubika s preklopljenim stražnjim naslonom (1920 l).

  Postavljen na MQB Evo platformu, Passat nudi očekivanu paletu motora. Predvodnik je 2.0 TDI dostupan u izvedbama sa 122, 150 i 193 KS, a prati ga TSI turbobenzinac s 204 i 265 KS. Sve opcije uključuju DSG mjenjač, a snažnije i 4Motion pogon.

  Ima tu i blagog hibrida, 1.5 eTSI sa 150 KS, ali i dva punjiva hibrida (eHybrid) u verzijama s 204 i 272 KS. Kad su potonji u pitanju, najvažnija novost je veća baterija, od 19.7 kWh, i električni doseg od vrlo upotrebljivih 100 km. I da, DC punjenje je ovdje opcija. U kombinaciji s baterijom kapaciteta 19.7 kWh, plug-in hibridi isključivo na struju mogu prijeći do 100 kilometara. AC punjenje je brže kod svih eHybrid verzija, a DC punjenje također je prvi put moguće u okviru serijske opreme.

  I sad ono najzanimljivije. Novi VW Passat na tržište dolazi u prvom kvartalu iduće godine, a početna cijena u Njemačkoj je 39.995 eura.

  Index.hr

  Podijeli objavu