Naslovnica BiH Nikad veća potražnja za montažnim kućama u BiH

Nikad veća potražnja za montažnim kućama u BiH

Podijeli objavu

Potražnja za montažnim kućama nikada nije bila veća zbog prihvatljive cijene kvadrata i brze gradnje, a tome je, osim pandemije virusa korona i želje građana da pobjegnu od gradske gužve, doprinio i povratak umirovljenika iz dijaspore.

Montažne kuće su, kažu proizvođači povoljne, ekološke, tople i za kratko vrijeme useljive, a trajanje materijala je oko 100 godina.

Vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća “Roleks” iz Omarske Milenko Rosić za “Glas Srpske” kaže da kvadrat sa temeljom u prosjeku košta oko 1.050 KM.

– Potražnja je dosta veća u odnosu na prošlu godinu, a generalno ove kuće su iz godine u godinu sve traženije. Mnogi građani se vraćaju iz inozemstva i žele ovakve kuće – rekao je Rosić.

Jedini problem u poslovanju im, kako kaže, pravi to što manjka radne snage, zbog čega se ne mogu okrenuti ka izvozu u inozemstvo.

Dodao je da brzina završetka kuće ovisi od kvadrature.

– Za kuće do 100 kvadrata vežemo se ugovorom od 90 dana, a nekada one budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata – rekao je Rosić.

Pune ruke posla imaju i u banjalučkom poduzeću “Berić”.

– U posljednje vrijeme, kako su skočile cijene struje, drva, plina… vlada veliko zanimanje za niskoenergetske kuće, jer su one utopljene i nemaju vlagu, te se prave od najsuvremenijih materijala – rekao je vlasnik ove firme Dragan Berić.

Nakon pandemije virusa korona, kako kaže, mnogi su se okrenuli prema prirodi pa ovakve kuće prave na selu. Dodao je da se cijene nisu mnogo mijenjale, pa je za kuću od 100 kvadrata u prosjeku potrebno odvojiti od 70.000 do 90.000 KM.

Stabilizirale su se, kako kaže i cijene materijala, ali je problem s nedostatkom radne snage konstantan.

– Danas svatko sebe naziva majstorom i koliko god im se podigne dnevnica uvijek im je malo, a majstor je samo onaj tko je kvalificiran i on nikada nije skup – kaže Berić.

Da je potražnja za ovim kućama ogromna, potvrdili su i u banjalučkoj firmi “Trend”.

– Radimo na teritoriju cijele BiH i posla je preko glave. Zanimanje je veće nego prethodne godine – rekli su u ovoj firmi dodavši da o izvozu ne razmišljaju jer imaju pune ruke posla na domaćem tržištu.

Veliko iskustvo u proizvodnji montažnih kuća i vikendica imaju i u prijedorskoj firmi “Grosist”, gdje u ponudi imaju tri različita objekta od 30, 50 i 70 kvadrata.

Direktor ove firme Nemanja Vuković kaže da su zadovoljni zanimnjem kupaca.

– Mi radimo modernije montažne kuće u skandinavskom stilu i zadovoljni smo potražnjom – rekao je Vuković.

Banjalučanin Dragan Petrović kaže da se u montažnu kuću uselio prije dva mjeseca.

– Imao sam plac u okolini Banjaluke i kada sam se oženio odlučili smo se za montažnu kuću, jer je cijena kvadrata tri puta manja nego u nekoj zgradi u gradu. Dodatni motiv za tu odluku bilo je veliko dvorište – rekao je Petrović.

Glas Srpske

Podijeli objavu