Naslovnica O VINU BLAŽ Enology: Međugorje, blatina i žilavka jedine tri stvari koje ima samo...

BLAŽ Enology: Međugorje, blatina i žilavka jedine tri stvari koje ima samo Hercegovina

Podijeli objavu

Hercegovački vinari kažu kako Hercegovina ima samo tri stvari koje nema nitko drugi na cijelom svijetu te da su to Međugorje, blatina i žilavka. Znači da ovo troje zajedno jamči jedinstven događaj kakvog nema nigdje u svijetu, a taj događaj bit će u petak 1. rujna od 18 sati u Međugorju gdje će se predstaviti autohtona hercegovačka vina blatina i žilavka.

Taj dan održat će se eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology na kojem će ove godine sudjelovati 32 hercegovačka vinara te kao gost i vinar iz Hrvatske.

Uz najbolje plodove vinove loze, na BLAŽ-u će se predstaviti i najbolji plodovi maslina, biljke koja sve više uz lozu osvaja Hercegovinu, a maslinare okuplja kroz Hercegovačku udrugu uljara i maslinara. Oni će prezentirati najbolje od svojih plodova, kao i drugi gosti gastro kutka Karliko, Puđa sir, Mljekara Livno… Sve to u odličnu hranu prikladnu vrhunskim vinima ujedinit će ovogodišnji BLAŽ chef Danijel Biokšić.

Osnove o tome kako ‘sljubiti’ hranu i vino i ove godine naučili su polaznici prvog stupnja tečaja somelierstva, koji se održava u sklopu BLAŽ-a, a u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru.

Voditelj ovoga tečaja bio je Dražen Dennis Šunjić, WSET. Šunjić je rođeni Mostarac, trenutno nastanjen u Rijeci, a tri desetljeća živio je u Londonu, gdje se cijelo to vrijeme na različite načine bavio vinima, a svoje znanje već godinama u sklopu BLAŽ-a prenosi i polaznicima tečaja somelierstva.

Iz Udruge BLAŽ ističu kako tečaja prvog stupnja somelierstva organiziraju u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru te da će s ovogodišnjim polaznicima imati 320 certificiranih someliera prvog stupnja.

Pokrovitelji ovogodišnjeg eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Međunarodna zračna luka Mostar, HT Eronet, Vanjskotrgovinska komora BiH i Mercedes Benz Auto Lijanovići doo, dok su sponzori manifestacije JP Elektroprivreda HZ HB, Općina Čitluk, Delta Security, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Hotel Grande Casa, Wine hotel Cesarica, Sport centar Međugorje.

Na ovom tradicionalnom događaju sudjeluje više od tisuću posjetitelja, a ove godine zabavljat će ih klapa Sebenico te sestre Ivana i Marija Husar, koja je poziva da se pridružite i uživate u najboljim vinima Hercegovine.

Govoreći o blatini i žilavki Grgo Vasilj, jedan od začentika hercegovačkog vinarstva kakvo danas poznajemo, kazao je jedne prilike da nisu dovoljno brendirane, a druga, treća, četvrta… generacija hercegovačkih vinara i to mijenja pa ova vina nagrađivana i na najvećem vinskom sajmu Decanter u Londonu postaju sve prepoznatljivija, omiljenija, traženija… Doprinos tome dao je i tradicionalni eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology koji se ove godine održava sedmi put i koji je postao pravi vinski blagdan i najznačajniji vinski događaj na ovim prostorima, koji ima sve više popratnih sadržaja.

O toj tradiciji na web stranici vina Brkić zapisano je kako ”ovdje vino nije samo proizvod, već član obitelji”, koji ”poput nas samih, diše, razvija se i priča svoju priču kroz svaku kap” te da se ne rađa samo iz vinove loze nego ”i iz nasljeđa koje prenosimo generacijama”.

Uz već održani tečaj prvog stupnja somelierstva, održat će se i radionica o blatini i žilavki koju će voditi Tomislav Jakupović, a bit će organizirano i druženje hercegovačkih vinara s jednim od najboljih hrvatskih someliera Sinišom Lasanom, koji će im dati savjet kako još mogu popraviti svoja vrhunska vina koja su već osvojila svijet o čemu svjedoče i brojne medalje. S Decantera iz Londona, koji se smatra vinskom olimpijadom hercegovačka vina donijela su 39 medalja.

I nakon eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology vinari će se povući u svoje vinograde i podrume kako bi pripremali novo vino, a onda u listopadu u Mostaru organiziraju predavanje dr. sc. Caroline Gilby. Ona je konzultant koji već dugi niz godina piše o vinima, posebno se specijalizirala za vina srednje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter u Londonu.

Podijeli objavu