Naslovnica DRUŠTVO VIDEO: Više od 11 tisuća križeva postavljeno na Groblju mira na Bilima

VIDEO: Više od 11 tisuća križeva postavljeno na Groblju mira na Bilima

Podijeli objavu

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, danas je na Groblju mira na Bilima organiziran je prigodan program i sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarizama.

Posebna vrijednost današnjeg obilježavanja je ta što je prije točno 10 godina započeta izgradnja Groblja mira, koje danas broji preko 11 tisuća križeva s imenima žrtava.

Svaki od preko 11.000 križeva s imenima na Groblju mira na Bilima svoju nesretnu priču ima. Mnogima od njih nikada nisu pronađene kosti, ali im je na ovom mjestu ime upisano kako se njihova žrtva ne bi zaboravila. Upravo iz tih razloga članovi obitelji žrtava posjećuju ovo groblje koje se počelo graditi prije 10 godina.

Zbog velikog zla koja su nanijela tri najveća suvremena totalitarizma nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam u Europi se posljednjih godina, na dan 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. A na Groblju mira se želi odati počast kolektivnoj žrtvi Hrvata u BiH u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Ove godine svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman htio je odati pijetet svim upisanim žrtvama. On je naglasio veliku važnost njegovanja kulture sjećanja.

I ovogodišnje obilježavanje dana sjećanja na Bilima odvilo se pod pokroviteljstom Hrvatskog narodnog sabora, a misno slavlje uveličao je Katedralni zbor Marija koji predvodi don Dragan Filipović.


RTV Herceg Bosne

Podijeli objavu