Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Neven je čudotovorna biljka, evo zašto

  Neven je čudotovorna biljka, evo zašto

  Podijeli objavu

  Za neven kažu da je biljka za sto različitih bolesti, a posebno je poznata po svom antiupalnom i antibakterijskom djelovanju.

  Još su stari Egipćani neven koristili za pripremu raznih ljekovitih pripravaka, a naše bake i dandanas ovaj žarko narančasti cvijet drže u svoj kućnoj ljekarni.

  Neven ima protuupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju rana, koristan je kod bolesti jetre, bubrega i mokraćnog mjehura, a neven se koristi i u liječenju virusa herpesa i hepatitisa. Ova čarobna biljka pomaže kod menstrualnih tegoba, u liječenju proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora.

  Čaj od nevena jako je dobar napitak za liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije. Oblozi i kreme od nevena ublažavaju bol, opekline i otekline. Krema od nevena koristi se i kod ispucanih usana, modrica i proširenih vena, kao i za liječenje hemeroida. Nevenova zemlja porijekla je južna Amerika, a uzgoj se ubrzo proširio i na europsko tlo.

  Zanimljivo je da su cvjetovi nevena danju otvoreni i u punom cvatu, a noću i prilikom tmurnog i oblačnog vremenu zatvoreni. Ako su u jutarnjim satima cvjetovi nevena ostali zatvoreni, bio je to znak da će padati kiša. Za to je neven dobio i naziv ‘vjesnik kiše’.

  Zagorje.com

  Podijeli objavu