Naslovnica GOSPODARSTVO Nedjeljom će moći raditi benzinske crpke, pekarnice, dežurne ljekarne, suvenirnice u turističkim...

  Nedjeljom će moći raditi benzinske crpke, pekarnice, dežurne ljekarne, suvenirnice u turističkim mjestima…

  Podijeli objavu

  Do kraja ove godine Nacrt zakona o unutrarnjoj trgovini naći će se pred članovima Vlade FBiH, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Njime je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.

  O ovoj temi ministar trgovine Amirom Hasičević govori za Klix.ba. Naglašava kako je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od Sindikata radnika u trgovini kojih u Federaciji BiH ima oko 99.000, a 72 posto čine žene.

  Njihov argument je da je nedjelja dan za obitelj i izjasnile su se da bi im značilo da taj dan provedu sa svojim ukućanima”, kaže Hasičević.

  S obzirom na to da mnoge zanima kako bi neradna nedjelja bila primjenjivana te da li bi baš sve trgovine bile zatvorene, Hasičević dodaje da zakonsko rješenje predviđa i izuzeća.

  “Predviđeno je izuzeće za benzinske crpke, pekarnice, dežurne ljekarne, suvenirnice u turističkim mjestima… Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona”, naglašava Hasičević.

  Jučer je održan drugi po redu sastanak s predstavnicima sindikata na kojem je razgovarano o aktivnostima koje su do sada poduzete.

  “Podsjećam kako su pojedini gradovi Mostar, Čapljina, Livno, Sanski Most, Kiseljak, Goražde već uveli neradnu nedjelju. U protekla dva i po mjeseca organizirani su sastanci i s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca u Federaciji i poslodavci su podržali uvođenje neradne nedjelje i poručili kako bi im značilo da se ovo pravilo uvede na razini Federacije BiH”, objašnjava.

  Zakon je u velikoj mjeri sastavljen, a radna grupa Ministarstva trgovine intenzivno radi na njegovoj doradi te će do kraja ovog mjeseca tekst biti zaokružen. Na jesen bi taj zakon trebao biti i razmatran u Vladi FBiH.

  Novim tekstom Zakona o unutrnjoj trgovini, između ostalog, definirano je i zaokruživanje cijena, elektronsko poslovanje odnosno e-trgovina, samouslužno točenje goriva na benzinskim crpkama i još niz pitanja koja su jasno precizirana što će olakšati i rad trgovcima, inspekciji, ali i otkloniti nedoumice potrošačima”, kaže Hasičević u razgovoru za Klix.ba.

  Podijeli objavu