Naslovnica POLITIKA Novi rok za Vladu HNŽ – jesen

Novi rok za Vladu HNŽ – jesen

Podijeli objavu

Formiranje izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanske županije, sigurno je, pričekat će jesen. Za sada je jasno da niti jedan od blokova koji bi trebao sa HDZ-om BiH stvoriti dvotrećinsku većinu u županijskoj Skupštini nema dovoljan broj ruku za to.

Na sastanak koji je u Mostaru sazvan na inicijativu HDZ-a 1990 odazvali su se predstavnici SDP-a i NiP-a, dok su izostali iz HDZ-a BiH i HRS-a – piše Oslobođenje.

– Nastavili smo niz sastanaka o formiranju vlasti, a to je na programskoj priči i u dobroj mjeri nas koji smo se odazvali sastanku, SDP, NiP i HDZ 1990. Usuglasili smo taj programski dio. Ima tu još nekih nesuglasica, ali u biti je sastanak bio konstruktivan i dobar. Smatram da više nitko nema luksuz da se ne odaziva na sastanke. Znate da u prošlom sazivu nismo formirali Vladu, a skoro je prošla godina novog mandata bez formiranja Vlade, rekao je Ismet Lulić, predsjednik Županijskog odboa SDP-a HNŽ-a.

Izrazio je nadu kako će se u sljedećem periodu situacija promijeniti i da će se svi odazivati na sastanke i dogovoriti, te da će HNŽ dobiti novu Vladu. Ne vjeruje kako će građani dozvoliti da i ovaj izborni ciklus nemaju implementirane rezultate izbora.

Džafer Alić iz SDA, zamjenik predsjedavatelja Skupštine HNŽ-a, mišljenja je kako su se vratili na početne pozicije, u smislu da se razgovori o formiranju Vlade pokrenu od stranaka koje su dobile najveću podršku građana, te da je to “jedno prirodno i demokratsko stanje”.

– Smatram da bi trebali preuzeti odgovornost prvo HDZ BiH koji ima 11 zastupnika, a potom i SDA koja je u bošnjačkom korpusu dobila najveće povjerenje (sedam mandata; op. a). Trebali bismo uozbiljiti razgovore i krenuti prema realizaciji. Treba okupiti većinu koja bi zajednički riješila naše programe koje smo predstavili građanima u predizbornoj kampanji, a iza kojih treba da stanemo, kazao je Džafer Alić.

Oslobođenje

Podijeli objavu