Naslovnica CRKVA Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika proslavljen u župi Čerin

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika proslavljen u župi Čerin

Podijeli objavu

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, nebeskog zaštitnika župe Čerin, proslavljen je danas u ovoj broćanskoj župi. Župna zajednica za proslavu se pripremala trodnevnicom, a danas je u središtu župe odana počast poginulim i stradalim braniteljima, nakon čega je slavljena sv. Misa.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast poginulim i stradalima kod spomen obilježja odali su predstavnici Općine Čitluk, Hrvatskog narodnog sabora BiH, Mjesne zajednice Čerin i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Počast poginulim i stradalim braniteljima u svim ratovima i poraću iz župe Čerin odana je i molitvom koju su uz spomenute predvodili fra Velimir Bagavac, fra Marinko Šakota i fra Miljenko Mića Stojić.

Nakon odavanja počasti i iskazivanja zahvale braniteljima, proslava je nastavljena procesijom sa kipom sv. Stjepana i svečanim misnim slavljem, koje je predvodio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

U svojoj propovijedi predvoditelj misnog slavlja govorio je o mučenicima, ljudima koji nisu izabrali sigurnost i moć, nego istinu i dostojanstvo, a na poseban način o sv. Stjepanu Prvomučeniku.

– Kršćanstvo u svojoj biti je toliko široko, veliko, toliko pravedno i istinito, ima toliko mjesta za široke karaktere i oči, ima mjesta i za nas. Zato, dragi prijatelji, danas bih vas ostavio jednostavno s tri pitanja. Prvo pitanje: Kakav je naš životni stav prema istini i što je sa suprotnom stvarnošću u našem životu? Drugo pitanje: Što ćete s onima s kojima se ne slažete? I treće pitanje: Je li i nama moguće ono što je bilo moguće Pavlu, kojega spominje tekst kada je ubijen sv. Stjepan? Kaže: Pavao mu je stajao do nogu, bio jedan od progonitelja. Je li i nama moguće da progonitelj postane propovjednik, da grešnik postane svetac, da slabić postane jak, da nevjernik postane obraćenik. Vjerujem li ja u to? Kako često je kod nas nazočno: znam ja njegovu obitelj, njegovog oca, gdje je bio i što je radio. Je li to kršćanski kriterij? Zato, draga braćo i sestre, ovaj običan, a veličanstven blagdan nas poziva odgovoriti na velika, ali obična životna pitanja. Ona zadiru u našu dušu, naše karaktere i na koncu u naše spasenje – poručio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, u završnom dijelu svoje propovijedi.

Obraćajući se nazočnima, fra Velimir Bagavac, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, zahvalio je svima na dolasku, zahvali svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave, kao i u trodnevnici. Također, fra Velimir je spomenuo kako je Župa Čerin pokrenula godišnjak pod nazivom Brežuljak u kojem su predstavljene župne aktivnosti između dv blagdana sv. Stjepana.

Citluk.ba

Podijeli objavu