Naslovnica GOSPODARSTVO Otkupna cijena za kilogram iznosi 0,50€, a onda je prodaju za 5,00€

  Otkupna cijena za kilogram iznosi 0,50€, a onda je prodaju za 5,00€

  Podijeli objavu

  U nizu poskupljenja, rast od 100 posto u odnosu na prošlu godinu – bilježi šljiva. Teško je naći pravi razlog tom poskupljenju, a čini se da je on upravo ono protiv čega se Vlada pokušala boriti kod prelaska na euro. Trgovačka marža. Šljiva je ista. Dolazi iz Slavonije, ali cijena joj se u Hrvatskoj itekako razlikuje.

  Ove godine u Hrvatskoj za kilogram šljiva treba izdvojiti prosječno dva eura i 90 centi ili 22 kune. Prošle godine to nas je voće stajalo 11 kuna. No cijena se ovisno o podneblju razlikuje. U Osijeku kilogram stoji jedan euro. U Bjelovaru dva, Koprivnici tri, Dubrovniku četiri, a u Rovinju pet eura – piše Dnevnik.hr.

  Knedla je u grlu slavonskim baranjskim voćarima pri pogledu na njihove voćnjake. Jer sve se činilo da će ovo, po urodu, biti rekordna godina, a onda je krenulo nevrijeme, tuča, led.

  “Bio je došao led koji je smanjio dosta urod. Imali smo štetu 60, 70 posto na sorti koja je u berbi”, rekao je Luka Kovač, voćar.

  Mladi voćar Luka iz Baranje povukao je fondove Europske unije i nastavio tradiciju kojom se bavio njegov djed. Međutim, voćarstvo nije nimalo sladak posao. Jer otkupna cijena šljive je od 50 do 70 centi. Pa se i sam čudi kako drugdje u Hrvatskoj može stajati i do pet eura.

  “Kad se sve stavi na papir, nije uopće nekakva prihvatljiva proizvodnja. Od tretiranja, održavanja voćnjaka, stvarno su minimalni, minimalni prinosi od zarade”, rekao je Kovač.

  Dnevnik.hr

  Podijeli objavu