Naslovnica DRUŠTVO Tužna obljetnica u Bugojnu: 5 tisuća Hrvata protjerano, 311 ih je ubijeno,...

Tužna obljetnica u Bugojnu: 5 tisuća Hrvata protjerano, 311 ih je ubijeno, a oko dvije tisuće prošlo je torture logora Armije RBiH

Podijeli objavu

Jučer je obilježena 30. obljetnica progona bugojanskih Hrvata
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu počelo je obilježavanje 30. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR-HB te brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH općinske, županijske, entitetske i državne razine vlasti, koje je predvodio predsjednik dr. Daragan Čović.

Počast ubijenim i poginulim Hrvatima Bugojna pored hrvatskih dužnosnika iz BiH odalo je i izaslanstvO RH predvođeno Ivanom Sabolićem, veleposlanikom RH u BiH i brigadirom Damirom Kirajem, vojnim izaslanikom, a u izaslanstvu je bio i predstavnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba.

Iz Bugojna je prije 30 godina protjerano 15 tisuća Hrvata, 311 ih je ubijeno, a oko dvije tisuće prošlo je torture logora Armije RBiH.

„Mi danas jednostavno moramo kazati da zločini koji su činjeni u BiH, a s ovog mjesta posebno zločini nad hrvatskim narodom, moraju se do kraja rasvijetilti. Koliko god pravna država ne funkcikonira, to će se morati dogoditi i o zločinima u Bugojnu više se neće moći šutjeti. Trajna je zadaća svih nas koji se bavimo politikom je da svako tko je počinio zločin za to odgovara“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas u Bugojnu na obilježavanju 30. obljetnice zločina i progona Hrvata iz Bugojna.

Također, u župnoj crkvi svetog Ante u Bugojnu slavljena je sveta misa zadušnica za sve nestale i poginule branitelje i civile.

Podijeli objavu