Naslovnica CRKVA Iz tiska je izašao novi broj, 31. po redu, glasila „Stopama pobijenih“

Iz tiska je izašao novi broj, 31. po redu, glasila „Stopama pobijenih“

Podijeli objavu

Već 15 godina Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, uspješno izdaje glasilo »Stopama pobijenih« dvaput godišnje. Prvi broj glasila izišao je u srpnju 2008.

Odmah je postalo dragocjeno štivo koje svjedoči o mučeničkoj smrti tolikih nevinih, a zacijelo je neke sudionike događaja od prije 78 godina potaknulo na svjedočenje i tako doprinijelo da istina ispliva na vidjelo te da se što prije zacijele otvorene rane hrvatskog naroda.

Iz rubrike Ljetopis izdvajamo 78. obljetnicu ubojstva hercegovačkih franjevaca i puka Božjega. U prošlom razdoblju širokobriješki samostan i ratno sklonište posjetili su franjevački provincijali i kustodi, apostolski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt, umirovljeni nadbiskup mons. Piero Coccia te kardinal Ernest Simoni iz Albanije.

Rubrika Stratišta donosi drugi dio zapisa dr. fra Otona Knezovića o događajima na Širokom Brijegu 7. veljače 1945., kao i o stradanju pučanstva u Mostaru.

Prisjećanje bivših đaka Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu o profesoru fra Stanku Kraljeviću može se pronaći u rubrici Pobijeni.

Glas o mučeništvu donosi Proslov fra Bazilija Pandžića u kojemu opisuje kako je saznao za stradanje fratara u Hercegovini dok je učio u Rimu te kako je nakon toga svega nastala knjiga »Istina o ubijenoj gimnaziji«.

U Natječaju donosimo radove za uzrast djeca i mladež koji su nagrađeni u veljači 2023. kada su se obilježavali Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U ovome broju objavljen je i razgovor s dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Draženom Barbarićem. Bavi se područjima političke teorije, geopolitike, mirovnim studijima, kulturom pamćenja i politikama povijesti. »Jedan od razloga jugokomunističkog ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu jest taj da bi jugokomunisti mogli zagospodariti hrvatskim narodom, ukrasti mu njegovu slobodu. Potrebno je zbog toga govoriti o svemu tomu i na pravi se način suočiti s našom prošlošću. To je još uvijek teško, jer su jugokomunisti zaledili kulturu pamćenja za najmanje 45 godina. Tek Domovinskim ratom počinju se oslobađati zapretane uspomene i zacjeljivati rane.«

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

Stopama pobijenih, 31, dio

Pobijeni.info

Podijeli objavu