Naslovnica KULTURA Nepoznate basne: Objavljena nova knjiga fra Šimuna Šite Ćorića

Nepoznate basne: Objavljena nova knjiga fra Šimuna Šite Ćorića

Podijeli objavu

Hrvatski vodeći nakladnik ALFA iz Zagreba objavio je u svojoj biblioteci „Knjiga za mladež“ knjigu „Nepoznate basne“ fra Šimuna Šite Ćorića.

Knjiga sadrži više od stotinu i trideset originalnih basna, opisujući ponašanja najrazličitijih životinja, uz napomenu: „Ako se zamijeni biće u basni, basna priča o ljudima, često i o tebi“.

„Kad sam se prvi put susreo s basnama gospara Ezopa, koji je u njima pet-šest stoljeća prije Krista opisivao raznolike ljudske životne okolnosti i načine ponašanja, poželio sam otići u njegovu domovinu i upoznati ga iz blizine. A onda je jednoga proljeća došlo vrijeme da se nađem na njegovu rodnom otoku Samu, prošećem njegovim stazama kroz bogata zelenila i bolje se upoznam s njime. Tom prigodom došao sam do ovih dosad nepoznatih basna koje odnosima i govorom biljaka, životinja i stvorova ezopovski kude ljudske poroke, licemjerja, podlosti i druge mane, a ističu vrline, sposobnosti i čestitosti.“

Knjigu je ilustrirao s dvadesetak atraktivnih ilustracija umjetnik Vlado Franjević iz Lichtensteina, čiji se likovni radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama širom svijeta.

Pogovor knjizi potpisuje prof. dr. fra Ante Vučković, likovnu opremu Irena Lenard, a glavni urednik izdanja je hrvatski književnik Božidar Petrač.

Fenix-magazin

Podijeli objavu