Naslovnica KULTURA Završene 12. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2023.“

Završene 12. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2023.“

Podijeli objavu

Na sportskom igralištu u Vionici sinoć su završene 12. Međunarodne večeri folklora, kulturno-zabavna manifestacija koju svake godine u ovom broćanskom mjestu organizira HKUD sv. Marko Vionica.

Tijekom trodnevne manifestacije HKUD sv. Marko Vionica okupilo je brojna kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, a na ovogodišnjoj manifestaciji na poseban način istaknuto je prijateljstvo između Baranje i Hercegovine.

Završna večer započela je svečanim mimohodom u kojem su se posjetiteljima predstavili članovi društva domaćina, kao i članice i članovi KUD-a „Mladost“ – Crna Gora, KUD-a „Krenica“ Gala – Hrvatska, KUD-a „Drimkol“ Vevcani – Sjeverna Makedonija, KUD-a „Mohač“ Mađarska, Folklornog ansambla „Đido“ Bogatić iz Srbije i Vukšićki bećari. Svi oni predstavili su se tijekom večeri i odabranim koreografijama i pjesmama za što su nagrađeni zasluženim pljeskom.

– Nadam se da ćemo svi večeras, kao i prethodne dvije večeri, uživati u raznolikom programu predstavljanja kulturne baštine, kako našeg društva, tako i društava iz regije. Još jedan put hvala svima. Naravno, veliko hvala svim društvima što su našla vremena, naravno i sredstava, da dođu ovdje kod nas u Vionicu. Također, hvala Općini Čitluk koja nas prati sve ove godine, Vladi HNŽ, Ministarstvu sporta i kulture FBiH, svim sponzorima i donatorima, kao i svim našim mještanima – poručio je nakon svečanog mimohoda Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko Vionica.

Sve nazočne u ime načelnika općine Čitluk Marina Radišića, predsjednika OV Čitluk Predraga Smoljana, u ime svih vijećnica i vijećnika OV Čitluk, i u svoje ime pozdravila je Vlatka Martinović, zamjenica predsjednika OV Čitluk, kojoj je i pripala čast da manifestaciju proglasi otvorenom.

– „Selo moje dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje“ ganga se tako stoljećima u našoj Hercegovini, a već dvanaest godina zaredom, okupljajući kulturno-umjetnička društva iz različitih krajeva svijeta, HKUD sv. Marko Vionica zajedno sa svojim nad sve vrijednim Vioničanima pokazuje prijateljima i gostima kako se čuva kulturna baština, neprocjenjivo bogatstvo različitih nošnji, plesova i pjesama. Već dvanaest godina zaredom Vionica je središte tradicijskih običaja. Ove godine kroz tri dana u Vionicu se rado vraćaju mnogi kako bi svojim plesom i pjesmom obogatili sve nas… Poziv je ovo svima nama dragi prijatelji da čuvamo i prenosimo na mlađe generacije bogatu glazbenu i plesnu tradiciju. Zahvaljujem se i čestitam organizatorima na organizaciji 12. Međunarodnih večeri folklora „Vionica 2023.“ i proglašavam ih otvorenim – kazala je Vlatka Martinović, zamjenica predsjednika OV Čitluk, i pozvala sve nazočne da ponovno posjete Brotnjo, uživaju u prirodnim ljepotama, hrani i vinima kazavši: Brotnjo je tvrda i opora zemlja. Iako tvrda i opora ona je nepresušno vrelo talenata, genijalaca, humanista, često i osobenjaka, koji su spremni na žilavu borbu za svoje ideale.

Vrelo talenata zasigurno su i kulturno-umjetnička društva koja su sinoć nastupila na vioničkoj pozornici. Društva su to koja je na lijep način prije njihovih nastupa predstavio Branko Uvodić, koji je u završnom dijelu programa najavio i dvije glazbene premijere.

Naime, Muška vokalna skupina HKUD sv. Marko Vionica sinoć je premijerno izvela dvije nove skladbe. Glazbu i tekst za pjesme „Nigdje nije kao doma“ i „Brotnjo moje“ napisao je Jozo Jokan Turudić, aranžman Josip Joco Vukoja, dok je izvršni producent snimanja novih skladbi prof. Dragan Ivanković.

HKUD sv. Marko Vionica potrudio se da i prve dvije večeri ljubiteljima tradicijskih običaja ponudi premijerne sadržaje, pa je tako prve večeri manifestacije po prvi puta u Vionici održano gastronomsko i enološko predstavljanje Baranje i Hercegovine, a druge večeri, zahvaljujući gospođi Janji Čeliković, održana je revija na kojoj su članice i članovi vioničkog kulturno-umjetničkog društva nosili izvorne baranjske nošnje i izveli baranjsku koreografiju.

Citluk.ba

Podijeli objavu