Naslovnica POLITIKA U ovoj tužnoj državi nema nitko da ovima kaže: MARŠ KUĆI!

U ovoj tužnoj državi nema nitko da ovima kaže: MARŠ KUĆI!

Podijeli objavu

Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) izjavio da ne podržava rast kamatnih stopa i smanjenje plaća u javnom sektoru, oglasili su se iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nikšić je to izjavio prošlog tjedna tijekom sastanka sa MMF-ovom šeficom misije u Bosni i Hercegovini Alinom Iancu u Sarajevu. Upravo je Iancu na današnjoj konferenciji za novinare komentirala ovakav stav premijera FBiH.

Ponovila je kako je MMF mišljenja da i kamatne stope u Bosni i Hercegovini trebaju rasti, tj. da prate rast kamatnih stopa u euro zoni kako bi se ublažila inflacija za koju je napomenula da je vrlo visoka. Za napomenuti je da se rastom kamatnih stopa smanjuje novčana masa u optjecaju te se tako snižava stopa inflacije. Iancu je kontatitala kako je Centralna banka Bosne i Hercegovine prva na potezu.

Vidimo potrebu rasta kamatnih stopa. Smatramo da bi Centralna banka Bosne i Hercegovine trebala učiniti prvi korak u smislu rasta stope naknade na rezerve kako bi se dalje prilagođavale kamatne stope onima u euro zoni”, rekla je.

Podsjetila je da su kamatne stope u euro zoni rasle porasle za 400 baznih poena ili četiri posto, a da su Bosni i Hercegovini rasle za 75 baznih poena ili 0,75 posto. Ukazala je da se ne očekuje da taj rast u Bosni i Hercegovini bude jednak rastu u euro zoni, ali da on svakako treba biti veći.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini je u nastavku govorila o Nikšićevom nepristajanju da plaće u javnom sektoru budu niže. Poručila je da se od domaćih vlasti traži da smanje tekuću potrošnju, a da je na njima da utvrde kako će smanjiti tu proračunsku potrošnju. Istaknula je da to ne mora nužno značiti smanjenje plaća.

“Vlasti moraju same odlučiti gdje će stvoriti prostor za obuzdavanje fiskalne potrošnje. Međutim, naš općeniti savjet je da smanje tekuću potrošnju, ali da izbjegnu rezove za kapitalnu potrošnju (kao što su veliki infrastrukturni projekti”, naglasila je.

Međutim, podsjetila je da se veliki dio te tekuće potrošnje odnosi na plate u javnom sektoru.

Klix.ba

Podijeli objavu