Naslovnica Zdravlje Hrana koju ne biste trebali podgrijavati

Hrana koju ne biste trebali podgrijavati

Podijeli objavu

Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo možda neće biti toliko sigurne nakon podgrijavanja jer gube svoju hranjivu vrijednost.

Povrće s viskom udjelom nitrata
Izbjegavaj podgrijavanje hrana ako u ostacima od ručka imaš špinat ili zeleno lisnato povrće, ali i mrkvu, repu, čak i celer. Ovo povrće bogato je nitratima, a kada se ponovno zagrije može postati toksično. Špinat sadrži veliku količinu željeza, pa podgrijavanje špinata može aktivirati željezo prisutno u špinatu. Oksidacija željeza stvara opasne slobodne radikale za koje se zna da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.

Riža

Možda je ovo iznenađenje za mnoge, ali i riža spada u ovu kategoriju. Prema britanskoj Agenciji za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) podgrijana riža može izazvati trovanje hranom. To je zbog prisutnosti visoko otpornih bakterija zvanih Bacillus Cereus. Toplina ubija ove bakterije, ali može stvoriti otrovne spore. Također nakon što se riža podgrije i ostavi na sobnoj temperaturi, spore se mogu namnožiti što uzrokuje dodatnu toksičnost. Najbolje je izbjeći ovo i drugi dan pojesti hladnu rižu.

Jaja

Svi znamo da su jaja bogat izvor proteina, ali pečeno ili kuhano jaje može izazvati i ozbiljnu štete. Jednom kada skuhamo jaje važno je da ga nikada ne podgrijavamo, ako ga jedemo onda treba biti hladno. Visoko proteinska hrana sadrži puno dušika, a taj dušik može ponovno oksidirati kod zagrijavanja, a to izaziva rak.

Piletina

Vruća piletina, bez obzira kako je pripremljena, jedan je od najsočnijih zalogaja, ali i ona se nalazi na ovom popisu. No, ako je jelo bilo u hladnjaku onda se ne smije grijati na jako visokoj temperaturi jer može stvoriti probave probleme. Znači obavezno izbjegavati podgrijavanje na visokoj temperaturi.

Krumpir

Krumpir je jedna od osnovnih namirnica, ali treba biti oprezan kod podgrijavanja. Krumpir je bogat izvor vitamina B6, kalijem i vitaminom C, ali ako se podgrijava velika je vjerojatnost da bi mogao proizvesti Clostridium Botulinum (bakterije koje uzrokuju botulizam). Čak i ako se kuhani krumpir ostavi na sobnoj temperaturi može doći do povećanja bakterija. Dakle, ako želiš izbjeći nastajanje bakterija važno je krumpir držati u hladnjaku, a nikako ga nemoj jesti ako je stajao jedan do dva dana.

Gljive

Gljive bi se trebale jesti odmah nakon pripreme i bilo bi najbolje kada bi se planski pripremile, a nikako ih se ne smije podgrijavati. Podgrijan obrok s gljivama mogao bi izazvati probleme s probavnim sustavom. Njihovo zagrijavanje potaknut će stvaranje toksina koji sadrže dušik i slobodne radikale. Najbolje ih je jesti hladne i nikako podgrijavati ako ih jedemo sljedeći dan ili nakon što su se ohladile.

Zena.hr

Podijeli objavu