Naslovnica O VINU Posjetite štand udruge BLAŽ na Mostarskom sajmu i kušajte najbolja hercegovačka vina!

Posjetite štand udruge BLAŽ na Mostarskom sajmu i kušajte najbolja hercegovačka vina!

Podijeli objavu

Mnoge regije diljem svijeta vole se pohvaliti svojim vinima i za sebe reći kako su vinske regije, ali riječvina u svom imenu ima samo Hercegovina. I samo Hercegovina ima blatinu i žilavku. Dvije sorte koje su u svijetu vina sve prepoznatljivije i cjenjenije, zahvaljujući svojoj kvaliteti, ali i udruzi BLAŽ.

I dok im vina u podrumima dozrijevaju, a vinogradi čekaju nove radove, početak svibnja hercegovački vinari koji kroz udrugu BLAŽ promiču Hercergovinu kao vinsku regiju predstavili su se mnogobrojnim posjetiteljima 24. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji se ove godine održava u partnerstvu s Izraelom.

Prilika je to da nadaleko poznata vina dobiju i nova tržišta, a među brojnim posjetiteljima na štandu udruge BLAŽ bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

”Mostarski sajam je neizostavno mjesto susreta koji evo već 24 godine okuplja desetke tisuća posjetitelja iz raznih zemalja.

Udruga BLAŽ koja promiče kulturu pijenja vina kroz znanje o vinu s posebnim naglaskom na autohtone sorte Blatine i Žilavke je izuzetno ponosna što je ponovno dio Mostarskog sajma te se stoga moram posebno zahvaliti Dalfini Bošnjak, direktorici Mostarskog sajma na njenom radu i ustrajnom zalaganju. Zahvaljujem se i Vladi Hercegovačko-neretvanske županije te Općini Čitluk koji su pokrovitelji udruge BLAŽ na 24. Mostarskom sajmu”, kazao je predsjednik udruge BLAŽ Andrija Vasilj.

Uz poslovne partnere i ljubitelje vina na štandu udruge BLAŽ na Mostarskom sajmu okupljaju se i vinari, vinogradari, enolozi, somelieri… Svi oni rado će posjetiteljima ponuditi i poneki savjet kako da od svoga grožđa naprave zlatne kapljice.

Posjetitelji na Sajmu mogu kušati vina Vinarija Buntić, Majić, Rubis, Matić, Hepok, Petrus, Ostojić, Vilinka te Carska vina Grge Vasilja. Vinarija Čitluk, Zadro i Andrija su također predstavili svoja vina.

Iz udruge BLAŽ pozvali su sve ljubitelje vina da do petka, 5. svibnja, posjete štand udruge BLAŽ na Mostarskom sajmu i kušaju najbolja hercegovačka vina, posebno ističući ona nastala od autohtonih hercegovačkih sorti blatine i žilavke.

Udruga BLAŽ predstavljala je vina od autohtonih hercegovačkih sorti na Wine festivalu u Sarajevu, organizirala je i vinsku radionicu u Zagrebu, a već godinama u Međugorju se priređuje tradicionalnigastronomsko-enološki performans Blaž Enology koji će se ove godine održati sedmi put.

 

Podijeli objavu