Naslovnica DRUŠTVO FOTO-VIDEO: Nadbiskup Hranić blagoslovio crkvu u Gajiću, članovi HKUD-a sv. Marko Vionica...

FOTO-VIDEO: Nadbiskup Hranić blagoslovio crkvu u Gajiću, članovi HKUD-a sv. Marko Vionica nazočili ovom događaju

Podijeli objavu

U malom baranjskom mjestu Gajiću na sjeveroistoku Hrvatske danas 3. svibnja blagoslovljena je crkva svetih Filipa i Jakova. Crkva je izgrađena zahvaljujući darovima Udruge vinogradara i vinara Martinovo brdo.

Iako je Gajić prije Domovinskog rata brojio 630 stanovnika na misu su odlazili u susjedno mjesto, a danas ih je svega dvjestotinjak. Na projektu izgradnje crkve intenzivno je radila dugogodišnja turistička djelatnica Janja Čeliković.

“Moja je Baranja na sjeveroistoku zemlje i kao turistička djelatnica sam je promovirala na kulturnom području. Ratne strahote poharale su Baranju i bila je opljačkana. U meni je bila želja za vrijeme progonstva, ako se ikad vratim u mjesto mojih predaka da ću se potruditi izgraditi crkvu u rodnom selu Gajić. To je malo etno selo koje čuva običaje i tradiciju, a vjeru iznad svega. Vjera nas je očuvala, a vjera nam je i pomogla da se vratimo doma te da nastavimo i dalje svoj život u vjeri”, izjavila je Čeliković za HKM.

Janja Čeliković naglasila je kako mnogi nisu imali povjerenja da će uspjeti izgraditi crkvu u Gajiću.

“Međutim, bila sam ustrajna. Vjerovala sam da ja to mogu uz Božju pomoć. Govorila sam si ako si uspjela promovirati Baranju kao turističku destinaciju još dok je bila okupirana, a danas je brand, onda nisam odustajala. Znači, vjerovala sam da će mi dragi Bog pomoći. Prije svakog koraka sam slušala svoje srce, ali i brojne svoje prijatelje. Tijekom svog dugog radnog vijeka, stvorila sam brojne mostove koja sam samo učvrstila. Sve mi se vratilo kroz ovaj projekt izgradnje crkve.”

“Kao predsjednica te Udruge i turistički djelatnik uspjela sam s donatorima izgraditi crkvu”, nadodala je kazavši kako je u izgradnji crkve sudjelovala cijela domovina, a u realizaciji izgradnje crkve imao je i veliku ulogu proslavljeni televizijski voditelj Branko Uvodić.

Kako je otkrila Čeliković, prijatelji su joj govorili da ide korak po korak te je stvarno tako i morala jer se 15 godina borila s papirologijom te je u projekt izgradnje krenula s članovima Udruge vinogradara i vinara Martinovo brdo.

Crkvu je danas tijekom svečane svete mise blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uz nazočnost velikog broja svećenika.

Ovom događaju nazočili su članovi HKUD-a sv. Marko Vionica koji s gospođom Čeliković surađuju već godinama, a iz suradnje se rodilo veliko prijateljstvo i poštovanje. Čim su čuli da je gradnja crkve došla do samoga kraja, prijatelji iz Brotnja su dopremili oltar, ambon i Gospin kip koji je sada krase.

Kažimo i to kako su veleposlanici Brotnja, naši Viončani sudjelovali na 2. Vinofestu u Gajiću gdje su prezentirali Broćansku Žilavku i Blatinu, a sve posjetitelje počastili su svojim nastupom gdje su izveli pjesme i plesove iz Hercegovine.

Brotnjo.info

Podijeli objavu