Naslovnica BiH Ubuduće ćemo cestarinu u Hrvatskoj plaćati TAG uređajima iz BiH

Ubuduće ćemo cestarinu u Hrvatskoj plaćati TAG uređajima iz BiH

Podijeli objavu

Vozači koji u Hrvatskoj cestarinu plaćaju uređajima za elektroničku naplatu (ENC) uskoro bi ih mogli koristiti i za plaćanje prolaska autocestama u BiH, najavila je tvrtka Autoceste Federacije BiH.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima predstavnici tvrtke potvrdili su kako su početkom tjedna s Hrvatskim autocestama (HAC) otvorili pregovore o uvezivanju sustava naplate.

“U tijeku je izrada tehničkih rješenja”

Vozači koji imaju ENC uređaj kupljen u jednoj od dvije države mogli bi ga koristiti i u susjednoj i tako pojednostaviti plaćanje te osigurati prometovanje bez suvišnog zaustavljanja.

“Već su predstavljena neka idejna rješenja te se sredinom narednog mjeseca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju”, stoji u priopćenju iz Autocesta FBiH.

Kako se dodaje, projekt uvezivanja naplate cestarine se planira realizirati uz potporu međunarodnih financijskih institucija, a sada je u tijeku izrada tehničkih rješenja.


U BiH trenutno ne postoji integrirani sustav naplate cestarina

O povezivanju sustava naplate cestarine elektroničkim putem za sada se pregovora samo za autoceste koje su na teritoriju Federacije BiH, no plan je da se u to uključe i one na teritoriju Republike Srpske, kojima upravlja druga tvrtka, pod nazivom Autoputevi RS.

U samoj BiH trenutačno ne postoji integrirani sustav naplate cestarina jer se one obračunavaju zasebno u svakom od dva entiteta. Autoceste Federacije i Autoputevi RS od prije dva mjeseca pregovaraju u nastojanju da riješe taj problem tako što bi povezali elektroničke sustave koje sada dijeli entitetska granica.

HINA

Podijeli objavu