Naslovnica POLITIKA Održana koordinacija načelnika/gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada

Održana koordinacija načelnika/gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada

Podijeli objavu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog naroda sabora BiH dr. Dragan Čović i Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH, boravili su danas u posjeti Kreševu.

Predsjednik Čović i ministar Erlić te državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas nazočili su i koordinaciji načelnika/gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH.

Na održanoj koordinaciji, nazočne je o aktualnoj političkoj situaciji i procesima upoznao predsjednik dr. Dragan Čović.

Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU u Vladi RH i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH govorili su o temama i novim mogućnostima iz programa prekogranične suradnje (EU Interreg HR-BiH-CG i nacionalni program).

Također, razgovarano je i o aktualnostima iz sektora zemljišne administracije, o čemu je govorio Željko Obradović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne odnose.

Nakon održanog sastanka, medijima su se obratili predsjednik Čović, ministar Erlić, državni tajnik Milas i načelnik Pejak.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je kako je Republike Hrvatska spremna podijeliti s Bosnom i Hercegovinom iskustva stečene u procesu EU integracija.

„Hrvatska je već deset godina u EU i europski fondovi su bili i ostali ključni izvor financiranja za javne investicije u Republici Hrvatskoj. U procesu integracije naučili smo puno, formirali smo timove, izgradili smo sustav za provedbu europskih fondova i projekata, projekata koji u suštini znače razvoj i zahvaljujući kojima se Hrvatska približava najrazvijenijim zemljama Europske unije“, kazao je ministar Erlić.

Današnji posjet iskorišten je, dodao je hrvatski ministar, kako bi se predstavnicima bh. općina, gradova i županija ukazalo na to kako ojačati kapacitete potrebne za privlačenje europskih sredstava.

„EU projekti nose razvoj, nose nova ulaganja u različita područja, od kulturne, prirodne baštine, ulaganja u tzv. zelene politike, koje su sada forte kompletne Europske unije, posebice u kontekstu energetske krize i rata u Ukrajini. Ti projekti stalno će rasti i bit će ih sve više. Mi smo u proteklom razdoblju iz programa Interreg imali dostupnih 57 milijuna eura, sada su ta sredstva povećana i imamo preko 120 milijuna eura. Očekujemo stotinjak novih projekata s područja BiH koji će se provoditi zajedno s hrvatskim partnerima i partnerima iz drugih država“, poručio je ministar Erlić.

Pored europskih fondova i regionalnog razvoja, na sastanku se razgovaralo o geodetskim problemima u bh. gradovima.

„Na ovaj način rješavamo bezbroj problema lokalne zajednice koji su do jučer bili nerješivi, a danas u koordinaciji nas, nositelja vlasti s federalne i državne vlasti, većinu tih problema riješimo i usuglasimo. Nastavit ćemo dalje s tim aktivnostima i do kraja ćemo biti uključeni u sve projekte naših gradova, općina i županija“, istaknuo je predsjednik Čović.

Podijeli objavu