Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Srdela – najjeftinija i najzdravija morska riba

  Srdela – najjeftinija i najzdravija morska riba

  Podijeli objavu

  Kvalitetna hrana je skupa, no postoji izuzetak. Srdela je jedna od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koje spadaju u “brzu hranu”, bilo da se radi o termički obrađenoj ili konzerviranoj ribi.

  Razlozi zašto srdelu treba često konzumirati:

  1. Jak izvor Omega-3 masne kiseline
  Četiri/pet srdela ili primjerice jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 masne kiseline, neophodne za održavanje nivoa dobrog kolesterola, zdravlja srca, mozga i hormonski balans.

  2. Izvor selena
  Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav srdele. Selen je neophodan za dobar rad štitnjače.

  3. Kalcij
  Srdele su jedna od rijetkih namirnica životinjskog podrijetla bogatih kalcijem neophodnim za kosti i kožu. Četiri/pet srdela ili primjerice jedna konzerva sardine sadrži ima 1/3 dnevne doze.

  4. Pojačan unos vitamina D
  Većina ljudi ima nedostatak vitamina D. Srdele obiluju ovim vitaminom kojeg obično manjka u zimskom periodu.

  5. Visok nivo proteina
  Srdele su odličan izbor proteina. Od 100 grama namirnica, petina su proteini! Smatraju se „efikasnom hranom“ jer sadrže vrlo visoku količinu vitamina, proteina i Omega-3 kiselina za količinu kalorija koje sadrže.

  6. Nizak nivo žive i ostalih metala
  Kontaminacija težeg metala je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, srdele se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca u moru. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba ili zbog kraćeg životnog vijeka uopće ne sadrže toksične tvari.

  7. Najjeftnija
  Sardine se ubrajaju u najjeftinije proizvode koje možete kupiti, pa ako kilogram košta 15-20 kn, računajte da za upola manje novca možete sebi priskrbiti ručak i večeru!

  Srdela sadrži:
  – 167.00 kalorija (srdela – namirnica 100g)
  – 0.60 g ugljikohidrata (srdela – namirnica 100g)
  – 9.00 g masti (srdela – namirnica 100g)
  – 20.00 g proteina (srdela – namirnica 100g)

  Morski.hr

  Podijeli objavu