Naslovnica Najave Konferencija ”Voda i održivi razvoj” u petak u Neumu

Konferencija ”Voda i održivi razvoj” u petak u Neumu

Podijeli objavu

U povodu obilježavanja Međunarodnoga desetljeća djelovanja ”Voda za održivi razvoj”, proglašenog Rezolucijom 71/222 Opće skupštine UN-a, u Neumu će,  u petak 24.2.2023. godine, biti održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija naziva ”Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji”.

Konferenciju organiziraju Centar za ekologiju, okoliš i turizam, u suradnji s Vladom HNŽ i resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, Općinom Neum, Cleanteach HUB-om znanja Sveučilišta u Mostaru, Centrom za održivi i uključivi razvoj te Međunarodnom udrugom znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša, s ciljem poticanja održivoga razvoja i integriranoga upravljanja vodama, s posebnim naglaskom na SDG 6.

Bosna i Hercegovina,zahvaljujući svojemu položaju unutar dinarskoga prostora, ima veliko vodno bogatstvo koje, održivim načinima upravljanja, može biti konkurentska prednost na dobrobit sviju nas. Istodobno, sektor voda susreće se s brojnim izazovima u pogledu zaštite i upravljanja vodama te dostizanja standarda utvrđenih pravnom stečevinom Europske unije.

U tomu smislu, konferencija ”Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji” okupit će relevantne dionike iz sektora voda, vodeće stručnjake i predstavnike akademske zajednice, kao i predstavnike vlasti na različitim razinama koji će,kroz tri panela: ”Stanje voda i vodenih ekosustava u kontekstu postizanja ciljeva održivoga razvoja”;”EU legislativa u oblasti voda i kandidacijski status BiH” i ”Investiranje i održivi razvoj u sektoru voda”,pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Mogu li vodni resursi biti pokretači i akceleratori razvoja u regiji?
  • Kakvo je stanje vodnih resursa i uz njih vezanih ekosustava te koji su budući izazovi u očuvanju i postizanju najmanje dobroga ekološkog stanja/potencijala voda našega područja?
  • Koji su ključni izazovi za postizanje SDG 6 i ostalih za vodu vezanih ciljeva održivoga razvoja u BiH i regiji?
  • Jesu li procesi usklađivanja s europskim i međunarodnim politikama prepreke ili, pak, mogućnosti?
  • U kojoj nam mjeri mogu biti korisna iskustva iz regije?
  • Koje su mogućnosti poboljšanja upravljanja u sektorima voda i komunalnih djelatnosti?

Razmjena znanja, iskustva i primjera iz prakse, domaće i međunarodne zajednice, temelj je koji nam šalje jasnu poruku kako težimo održivosti i razvoju. Budućnost naših voda ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine.

Podijeli objavu