Naslovnica POLITIKA Pročešljat će isplatu poticaja za poljoprivredu u proteklih pet godina

Pročešljat će isplatu poticaja za poljoprivredu u proteklih pet godina

Podijeli objavu

Radna grupa Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koju će činiti članovi Odbora za poljoprivredu oba doma (Zastupničkog i Doma naroda), izvršit će provjeru ulaganja u poljoprivredu kroz isplaćene poticaje s federalne razine u posljednjih pet godina.

Formiranje radne grupe inicirao je Odbor za poljoprivredu, nakon brojnih pritužbi koje su proizvođači uputili članovima ovog parlamentarnog tijela.

“Imamo mnogo primjedbi s terena na dodjelu novčanih poticaja, što ne znači da mi unaprijed optužujemo bilo koga. Provjere ćemo uraditi zbog žalbi na zloupotrebe”, rekao je za Agroklub.ba Sandi Salkić, predsjednik Odbora za poljoprivredu PD Parlamenta FBiH.

Pojasnio je kako će tražiti od nadležnih da ih izvjeste o svim ulaganjima, a koja će potom biti podvrgnuta provjerama. Težit će, kako je naveo, da uvijek bude bolje i da usavrše postojeće stanje. Podsjetimo, i u prethodnom sazivu govorilo se o zlouporabama poticaja, no do sada ništa nije poduzeto, iako su iznesene ozbiljne optužbe, a od kojih se ogradila Udruga poljoprivrednika FBiH.

Odbor je zatražio i da se na prvoj narednoj sjednici Zastupničkog doma predloži usvajanje po skraćenom postupku prijedlog izmjena i dopuna Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH.
“Tek ćemo raditi na tome, a izmjene se odnose na strukturu podjele podrški”, komentirao je Salkić te dodao kako je jednim od zaključaka zatraženo i da se Vlada FBiH obveže da u 2023. godini implementira dugo planirani poljoprivredni popis koji je ujedno potreban za održivu implementaciju zajma čiji je primarni cilj jačanje informacijskih sustava.

Predloženo je i da se produži primjena postojeće Strategije poljoprivrede do usvajanje nove. Podsjetimo, nova Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, usvojena je prošle godine u Vladi FBiH, s dvije godine kašnjenja, a riječ je osnovnom srednjoročnom strateško-razvojnom dokumentu kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u ovom entitetu.
“Sada je kratak rok za njezino usvajanje. Mislim da je greška prethodnog saziva što nisu taj posao završili na vrijeme. Mi tek razgovaramo o novoj Strategiji i vidjet ćemo hoćemo li je vraćati na doradu. Moramo produžiti postojeću Strategiju kako bi mogli vršiti dodjelu poticaja, odnosno kako proizvođači ne bi bili uskraćen za blagovremenu podršku”, pojasnio je Salkić.

Svi zaključci Odbora dobili su podršku na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Agroklub.ba

Podijeli objavu