Naslovnica POLITIKA Stižu milijuni iz EU: Utvrđuju se kriteriji za dodjelu jednokratne pomoći kućanstvima!

Stižu milijuni iz EU: Utvrđuju se kriteriji za dodjelu jednokratne pomoći kućanstvima!

Podijeli objavu

Jednokratnu finanCijsku pomoć u Federaciji u sljedećem razdoblju trebali bi dobiti građani koji su posebno pogođeni poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci.

Kako je Faktori.ba rečeno u Vladi Federacije BiH, trenutno se radi na identifikaciji tih kategorija stanovništva.

Naime, pri Vladi FBiH je formirana Radna grupa koja će utvrditi kriterije za realizaciju pomoći stanovništvu i malim i mikro poduzećima, a koja iznosi 90,4 milijuna KM, koliko je planirano u Proračunu FBiH za ovu godinu.

Po realizaciji, taj novac će biti nadoknađen od Europske unije, a sve u sklopu proračunske podrške Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socijalno-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Europska komisija, odnosno Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju i Izaslanstvo EU-a u Bosni i Hercegovini, organizirali su više tematskih sastanaka o pripremi i načinu implementacije proračunske podrške za energetske potrebe u Bosni i Hercegovini.

U slučaju proračunske podrške za ublažavanje socijalno-ekonomskog utjecaja energetske krize, radi se o ugovoru za izgradnju otpornosti sektora koji ima najbržu proceduru i kojim je Bosna i Hercegovina, prvi put, dobila na povjerenje da programira i samostalno upravlja novcem Europske unije – naveli za Faktor.ba iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Dodaju kako je preduvjet za realizaciju Akcijskog plana / Mape puta za ublažavanja negativnog socijalnp-ekonomskog utjecaja energetske krize bilo usvajanje ovog dokumenta u Vijeću ministara BiH, a što je ispunjeno krajem prosinca 2022. godine.

– Ovaj dokument podrazumijeva ispunjenje obveze Bosne i Hercegovine da, između ostalog, nastavi provoditi redovitu podršku najugroženijoj populaciji i gospodarstvu, te da se s tim u vezi usvoje odgovarajući propisi. U skladu s tim, Vlada Federacije BiH bila je u obvezi dati 90,4 milijuna KM, previđena spomenutim Akcijskim planom, planira u Proračunu FBiH za 2023. godinu, što je i učinila, te odredila nadležna ministarstva i tijela uprave za kreiranje kriterija za realizaciju potrebnih mjera.

Jednokratna financijska pomoć građanima

– Radna grupa radi na pripremi, realizaciji ove proračunske podrške. Najvažniji korak je napravljen usvajanjem Proračuna Federacije BiH za ovu godinu. Trenutno se izrađuju kriteriji, priprema program utroška, te ostali tehnički detalji. Nakon potpisivanja spomenutog financijskog sporazuma, moći će se govoriti o rokovima – kažu u Vladi FBiH i dodaju:

– Subvencija ugroženih kućanstva za rješavanje posljedica porasta cijena računa za grijanje podrazumijeva jednokratnu financijsku pomoć građanima u Federaciji BiH koji su posebno pogođeni poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci.

Trenutno se radi na identifikaciji tih kategorija stanovništva, što je uvijek složen zadatak, te se utvrđuju najpravedniji mehanizam koji će pružiti najveću moguću podršku onima kojima je najpotrebnija. Sve ove aktivnosti Radna grupa provodi u skladu sa smjernicama Europske komisije.

Kada je riječ o podršci mikro i malim preduzećima, radi se o grant sredstvima kojima će se, uz vlastito sudjelovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, unaprijediti njihova buduća energijska efikasnost.

Podijeli objavu