Naslovnica POLITIKA Šefik zvani Hostesa Džaferović prijeti i međunarodnoj zajednici

Šefik zvani Hostesa Džaferović prijeti i međunarodnoj zajednici

Podijeli objavu

Potpredsjednik SDA i bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

“Funkcioniraju na 23 zastupnika, to ne može biti stabilna parlamentarna većina. Bojim se, imajući u vidu sve što je pratilo izbor Vijeća ministara, da neće polučiti ono što sam očekivao u naredne četiri godine”, rekao je Džaferović u programu stranačke SDA televizije Hayat.

Između ostaloga kaže kako je udruživanje protiv SDA najopasnija stvar.

“Udružilo se nekoliko malih sitnih stranaka, zanemarili su većinsku volju naroda da bi se dočepali vlasti, pogurani strancima. Retrogradne snage su ostale u vlasti i umjesto SDA smo dobili jedan sataraš, bučkuriš. Vjerovatno nam slijedi vrijeme popuštanja prema zahtjevima Dodika i Čovića, mislim na Izborni zakon, državnu imovnu. Mislim da je to pogrešna politika i unutar međunarodne zajednice. Ne pravi se red tako što će se povlađivati onima koji prave nered. Međunarodna zajednica pokušava umiriti retrogradne snage čineći im ustupke. To je pogrešna politika, to nije SDA radila. Kratkoročno može donijeti stabilnost, dugoročno nije dobro”, kaže Džaferović.

Smatra kako je rješenje u FBiH da političke stranke s parlamentarnom većinom u Zastupničkom domu i stranke koje mogu predložiti potpredsjednika FBiH u klubovima naroda zajedno formiraju vladu FBiH.

“Kako bi bilo da sada SDA i neke stranke Osmorke i neke političke stranke iz hrvatskog naroda se dogovore i kažu: ‘Ovo je parlamentarna većina u FBiH, mi hoćemo formirati vlast. Izvolite vi iz HDZ-a, vaš predsjednik ili potpredsjednik, neka daju potpis.’ Kako bi tada reagirala međunarodna zajednica. Sasvim sigurno bi bio zaštićen HDZ i njegova većinska pozicija u hrvatskom klubu. Zasto se kreira atmosfera dvostrukih standarda, Što će nam to?
“Mislim da je rješenje u Federaciji BiH da se politički stranke koje imaju većinu u Predstavničkom domu i koje mogu predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u klubovima, udruže i formiraju Vladu Federacije BiH”, rekao je Džaferović i dodao:

“Neka ne traže od potpredsjednika FBiH iz SDA da potpiše Vladu u kojoj nema SDA. Na to imamo pravo, to je pozicija po Ustavu FBiH, to je pozicija po zakonu. Formirane su brojne vlade po županijama, potom Vijeće ministara, to poštujemo. Kada je vlada FBiH u pitanju, imamo ključni uvjet.”

Rekao je i notornu glupost kako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo amandmane da bi zaštitio HDZ BiH. Nije spomenuo izborni inženjering u kojemu su Bošnjaci tri puta u Predsjedništvo BiH izabrali Komšića.

Podijeli objavu