Naslovnica CRNA KRONIKA Lažnu vozačku dozvolu kupio za 1200€ u kafiću nedaleko od granice

Lažnu vozačku dozvolu kupio za 1200€ u kafiću nedaleko od granice

Podijeli objavu

Općinsko državno tužiteljstvo u Karlovcu je podiglo optužnicu protiv 30-godišnjaka iz Siska, nakon što ga je policija na području Vojnića uhvatila s krivotvorenom vozačkom dozvolom iz BiH za čak tri kategorije.

Koristio ju je punih šest mjeseci. Na ispitivanju se branio dosta urnebesno – iako nikada nije položio vozački ispit, mislio je kako je vozačka nabavljena legalno, a ne da je krivotvorena.

Zaustavili su ga 18. studenoga prošle godine u 15.45 sati u mjestu Grabovac Vojnićki u automobilu Opel Astra slatinskih oznaka, te je tada policajcima dao vozačku dozvolu na uvid. Oni su odmah shvatili da se radi o krivotvorini.

Kazneno su ga prijavili tužiteljstvu zbog krivotvorenja dokumenta, piše KAportal.

Ispitan pred policijskim službenikom kao osumnjičeni u obrani je naveo kako je u Osijek išao “izvaditi vozačku dozvolu”, ali da je sreo prijatelja kojem je rekao da bi htio dozvolu za upravljanje vozilima A, B i C kategorije. On, dakle, nema položen vozački ispit niti ga želi položiti, ali želi vozačku dozvolu s tri kategorije, A, B, i C – regularnim putem.

Poznanik ga je spojio s čovjekom iz BiH te su se našli u kafiću nedaleko od granice, “obavio je fotografiranje te je kroz desetak dana potpisao neke papire”. Tog čovjeka s kojim se našao, kaže, upitao je treba li dolaziti na vožnju i treba li prijaviti privremeno boravište u BiH, na što mu je ovaj odgovorio da ne treba i da će to riješiti kroz protokol odnosno da će ga on prijaviti.

Nakon oko 25 dana bila je gotova vozačka dozvola, a za njezinu izradu platio je 1.200 eura. Takvom vozačkom dozvolom, na kojoj su se nalazili njegovi osobni i podaci i fotografija služio se šest mjeseci, ali ni u jednom trenutku, navodi, nije mu palo na pamet da je krivotvorena.

Prijatelj mu je samo rekao kako će srediti da ne mora ići polagati vozački ispit, čudio se on.

Međutim, iz izvješća o provjeri vjerodostojnosti vozačke dozvole serijskog broja 23116A26R proizlazi, utvrdila je policija, da vozačka dozvola pod navedenim serijskim brojem ne postoji kao izdana od strane nadležnih policijskih tijela u BiH.

“Uzimajući u obzir sve navedeno, smatram potvrđenom osnovanu sumnju da je okrivljeni svojim ponašanjem ostvario bitna subjektivna i objektivna obilježja kraznenog djela i to tako da je lažnu ispravu nabavio radi uporabe, a zatim je uporabio kao pravu, a djelo je počinjeno u vezi javne isprave”, zaključuju u tužiteljstvu.

Lažna vozačka dozvola mu je trajno oduzeta.

Podijeli objavu