Naslovnica POLITIKA Tomislav Martinović sljedeće četiri godine na čelu Doma naroda Parlamenta FBiH

Tomislav Martinović sljedeće četiri godine na čelu Doma naroda Parlamenta FBiH

Podijeli objavu
Foto: T. S./Klix.ba

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani su predsjedatelj i dopredsjedatelji ovoga doma.

Za predsjedatelja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, koji je bio i jedini kandidat. Za njega je glasovalo 67 izaslanika, dva su bila suzdržana, pet glasova je bilo protiv – piše Klix.ba.

Za dopredsjedatelja iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a, koji je bio i jedini kandidat. Za njega je glasalovalo 65 izaslanika, troje je bilo suzdržanih, a sedam je bilo protiv.

Kandidati iz reda Bošnjaka za dopredsjedatelja su bili Aida Obuća iz SDA, a Nezim Alagić je predložio Izan Hajdarevića, člana Naroda i pravde.

Za dopredsjedatelja je izabran Izan Hajdarević s 50 glasova, protiv je 15 bilo izaslanika, a 11 suzdržanih. Kandidatkinja Aida Obuća je dobila podršku 24 izaslanika, 11 je bilo protiv, a suzdržano je bilo 40 izaslanika. Na pojedinačnom izjašnjavanju Obuću je podržalo 25 izaslanika, protiv je bio jedan, a 53 delegati su bili suzdržani.

Haris Zahiragić (SDA), se pozvao na to da je Klub Bošnjaka većinski izabrao Aidu Obuću za kandidata, te pozvao ostale, posebno HDZ da poštuju legitimno predstavljanje i glasuju za Obuću.

Nezim Alagić je reagirao na to protupitanjem  smatraju li kako je Hajdarević nelegitiman Bošnjak i pozvao većinu da podrži kandidata kojeg je on predložio.

“Iznenađujuće je da se to ne radi u klubu Hrvata i klubu Srba, koji će se ovdje kako vidim podržati. Što radimo, radimo  na zanemarivanju Kluba Bošnjaka i većine u Klubu Bošnjaka i po prvi put događa se ovakva situacija”, kazala je Obuća.

Nakon toga je usijedila duga rasprava u kojoj se raspravljalo o legitimnosti, nelegitimnosti, tko je na koji način izabran u Dom naroda, je li bilo presedana.

Dom naroda Federacije po BiH zbog izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt po prvi put ima 80 izaslanik i to po 23 iz reda konstitutivnih naroda i 11 iz reda Ostalih.

Klix.ba

Podijeli objavu