Naslovnica POLITIKA Federalna vlast na čekanju: Nikšić otkrio kako bi se trebali birati članovi...

Federalna vlast na čekanju: Nikšić otkrio kako bi se trebali birati članovi Predsjedništva BiH

Podijeli objavu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić za Dnevnik D Federalne televizije je rekao je kako vlast formira Osmorka – ali zavisno od nivoa.

Što se tiče popunjavanja novog saziva Vijeća ministara BiH, Nikšić smatra da će tko god dođe na tu poziciju, a spreman je da radi i da se dogovara – biti neuporedivo bolji od postojećeg.

– Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je ogroman pomak – siguran sam da će biti puno više – rekao je Nikšić i istaknuo da su svi potpisnici sporazuma spremni da se dogovaraju, rade i pokažu da se može drugačije.

Nikšić je rekao kako je moguće i da nisu u pravu: “Ukoliko se pokaže da ćemo ponovo biti suočeni s blokadama, nitko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti”.

“Jasan je stav Osmorke i HDZ-a o NATO-u”

Evidentno je, kaže, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana. Nikšić je naglasio kako su Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali spremnost da rade, sažurađuju i da se dogovaraju.

– Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – ispričat ćemo se i povući se – kazao je Nikšić.

Što se tiče NATO-a, Nikšić je istakao kako u sporazumu stoji da nastavljaju raditi na svim integracijskim procesima u BiH – a jedini integracijski proces u BiH je priča i suradnja s NATO-om: “Vrlo jasan je stav i Osmorke i HDZ-a BiH – da BiH treba biti članica NATO-a”.

Kad je u pitanju Izborni zakon, rekao je kako su pristali da će ga donijeti: “Vrlo jasna je pozicija HDZ-a BiH, vrlo jasna je i naša. HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo s istih pozicija da želimo tako birati članove Predsjedništva. Pa ćemo onda razgovarati sa RS-om možemo li do kompromisa. Ali to ne znači da ćemo odstupiti od principa koje smo postavili”.

Govoreći o uspostavi vlasti na razini FBiH, rekao je kako očekuje komplikacije – doći će vrijeme kada će netko ispitati kako je SDA došla do utjecaja u Domu naroda: “Postoji većina u Zastupničkom, postoji većina u Domu naroda – svugdje u svijetu oni koji dokažu da imaju većinu imaju pravo da imenovati mandatara i vladu“.

Podijeli objavu