Naslovnica GOSPODARSTVO Napredak itekako vidljiv: Preostalo spajanje rubnih stupova mosta kako bi se premostila...

  Napredak itekako vidljiv: Preostalo spajanje rubnih stupova mosta kako bi se premostila Neretva

  Podijeli objavu

  Na gradilištu mosta Počitelj, najimpozantnije građevine na Koridoru Vc, i ovih dana je radno. Za novogodišnje blagdane radnici su bili slobodni dva dana, jer, zbog davno probijenih rokova, vremena za predah nema.

  U odnosu na studeni, napredak na ovom gradilištu itekako je vidljiv.

  Uoči Nove godine, spojeni su stupovi S5 i S4, visoki 88 i 91 metar, čime je izgrađeno novih 147 metara mosta. Sada je ukupno povezano nešto manje od 500 metara mosta koji se proteže u dužini od skoro kilometar.

  Krajem listopada prošle godine spojeni su stupovi visine 97 i 92 metra, označeni kao S2 i S3, dok su S3 i S4, visine 91 metar, spojeni u lipnju.

  Trenutno je fokus radova na krajnjim stupovima, i to na stupu S1, visine 92 metra, koji se nalazi uz sami tunel na magistralnoj cesti M-17, te onaj najmanji, čija je visina 66 metara.

  Nakon izgradnje rasponske konstrukcije na ovim stupovima, uslijedit će njihovo spajanje sa susjednim S2 i S5.

  Svi stupovi imaju istu, jednaku geometriju, dok je S2 najveći te su svi ostali njegove kopije skraćene na odgovarajuću dužinu.

  Za nekoliko dana bi trebala početi izgradnja upornjaka mosta U2, koja je u velikoj mjeri ovisila od dinamike radova na LOT-u 1, odnosno poddionici Počitelj – Zvirovići, koja je dio dionice Počitelj – Bijača. Izgradnja drugog upornjaka mosta neće ni približno biti zahtjevna kao što je bio slučaj kod prvog.

  Kolosalni most trebao je biti završen u prošle godine, a do sada su, u dva navrata, probijeni rokovi.

  Most Počitelj, koji će, kada bude izgrađen, biti jedan od najviših u regiji, grade azerbejdžansko-kineski konzorcij „Azvirt Limited Liability Company“ te „Sinohydro Corporation Limited“ i „Powerchina Roadbridge Group Co.“, dok je podizvođač „Hering“ iz Širokog Brijega.

  Avaz.ba

  Podijeli objavu