Naslovnica POLJOPRIVREDA Što se može sijati i saditi pred zimu?

Što se može sijati i saditi pred zimu?

Podijeli objavu

Sjetva u prosincu znači produženje sezone, ali osigurava i ranu proljetnu proizvodnju. Možemo sijati razno povrće i cvijeće. Dio vrsta se može posijati direktno vani, dok će drugima biti potrebno osigurati zagrijan prostor.

Kratko dnevno osvjetljenje, niske temperature i mogućnost zagrijavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod sjetve na otvorenom potrebno se prilagoditi vremenskim uvjetima i području. Njome možemo dobiti ranu proljetnu berbu povrća, dok će cvijeće procvjetati nekoliko tjedana ranije od onog posijanog tijekom proljeća – piše Agroklub.com.

Povrće za hladne dane

Od povrtlarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U toj grupi su: bob, crveni luk, češnjak, zelena salata, špinat, blitva, grašak, rotkvice, cikla.

Crveni luk i češnjak se na kontinentu i planinskim područjima u ovom terminu sade u zatvorenim objektima i to će osigurati rani mladi luk. Intenzitet rasta odredit će poštivanje plodoreda, temperatura, kvaliteta zemljišta i intenzitet svjetlosti.

Lisnato povrće je vrlo zahvalno za sjetvu tijekom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Trebate znati da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim okusom, dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače okuse za vas su rikola i gorušica. Blitva je vrlo otporna i vani može izdržati dok temperatura ne padne ispod -4ºC. Kako bi preživjela potrebno ju je zaštititi. Špinat je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtijevati dodatno osvjetljenje.

Sjetva cvijeća

Mnoge cvjetne vrste se odlikuju sporim klijanjem, nicanjem i sporim početnim rastom. Uobičajenom sjetvom u proljeće biljke svoju punu ljepotu dostignu u kolovozu i krajem ljeta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju sjetvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtijevaju stratifikaciju.

Sjeme petunije niče teško i neravnomjerno. Iznikla matična biljka može se iskoristiti za dobivanje reznica za nove. Za sjetvu eustome najbolje je odabrati kraj studenog i početak prosinca, jer cvjeta pola godine poslije sjetve. Dug period do cvjetanja karakterističan je i za gerber – piše Agroklub.com.

Podijeli objavu