Naslovnica GOSPODARSTVO Naglo pala cijena električne energije

  Naglo pala cijena električne energije

  Podijeli objavu

  Cijena električne energije – izvoznog proizvoda na čijem je rastu Bosna i Hercegovina u proteklih gotovo godinu dana profitirala – naglo je pala.

  Električna energija se jučer na burzama prodavala gotovo 50 posto jeftinije od uobičajenih cijena posljednjih mjeseci. Jedan megavat sat struje na mađarskoj burzi HUPEK koštao je 109 eura, a prošlog ponedjeljka prodavao se za gotovo 200 eura. Slično je i na burzi IBEX u Sofiji, gdje je megavat sat 190 eura, a prije sedam dana cijena je bila 100 eura više – piše Pogled.ba.

  Ovakvi trendovi rezultat su smanjene potražnje tvrtki koje su suočene s velikim gubicima usljed visoke otkupne cijene električne energije i slijedom toga neisplativosti poslovanja stavile ključ u vrata.

  Burzovna kretanja ohrabrila su zemlje u energetskoj krizi koje vjeruju da se stvari mogu pomaknuti nabolje. No, kažu kako su svjesni da ako sutra bude povećana potražnja za strujom, cijene će odmah porasti.

  BiH je u protkelom periodu profitirala na rastu cijene električne energije, a samo za osam mjeseci izvoz je iznosio 824,1 milijun KM, što je skoro isto koliko je BiH zaradila od izvoza u cijeloj prošloj godini (830 milijuna KM).
  Ovog dragocjenog strateškog energeta BiH je najviše izvozila u Srbiju i Hrvatsku.

  Zahvaljujući dobroj situaciji sa električnom energijom BiH je bila pošteđena šokova koje su imale druge zemlje, a zahvaljujući mjerama ograničenja cijene velike troškove nisu imale ni tvrtke ( povećanje do 20 posto).

  Pogled.ba

  Podijeli objavu