Naslovnica IZBORI 2022 Martinović: BiH ruše oni koji pomažu Komšiću da sjedne na mjesto koje...

Martinović: BiH ruše oni koji pomažu Komšiću da sjedne na mjesto koje mu ne pripada

Podijeli objavu

Ovi su Opći izbori sudbonosni za Hrvate i zbog toga je važno da se masovno odazovemo. Svjesni smo teškoća kroz koje naš narod prolazi kao i svih naših loših poteza i nedosljednosti koje nisu dobre i koje se u narednom periodu trebaju popraviti, ali jedino masovnim izlaskom na izbore pokazujemo da smo kao narod svjesni ozbiljnosti političkog trenutka u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da nećemo prepustiti olako da nam drugi ponovno biraju političke predstavnike bez obzira na manjkavosti Izbornog zakona BiH i izbornog inženjeringa koji već dugi niz godina provode nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, rekao je za Dnevnik.ba Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH i kandidat HDZ-a BiH za Skupštinu HNŽ-a.

Zbog čega je važno da se Hrvati masovno odazovu na Opće izbore u nedjelju i svoj glas daju kandidatima Hrvatskog narodnog sabora BiH?

Iznimno je važno, rekao bih sudbonosno. Svjesni smo teškoća kroz koje naš narod prolazi kao i svih naših loših poteza i nedosljednosti koje nisu dobre i koje se u narednom periodu trebaju popraviti, ali jedino masovnim izlaskom na izbore pokazujemo da smo kao narod svjesni ozbiljnosti političkog trenutka u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da nećemo prepustiti olako da nam drugi ponovno biraju političke predstavnike bez obzira na manjkavosti Izbornog zakona BiH i izbornog inženjeringa koji već dugi niz godina provode nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Očekujete li da će tijesna bitka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pomoći Željku Komšiću da opet sjedne na mjesto koje mu ne pripada?

Ako postoji samo jedan kandidat kojeg su predložile skoro sve hrvatske političke stranke i ako između tih stranaka nema drugog kandidata onda je logično da taj jedan kandidat i pobijedi. Nema tu nikakve tijesne utrke, takva utrka ne postoji. Komšić ne može pobijediti u hrvatskom biračkom tijelu jer je to već dokazano. Broj glasova koje dobiva na biračkim mjestima u kojima su Hrvati većina to zorno dokazuje. On može biti samo nametnut bošnjačkim glasovima. Oni koji pomažu Komšiću ili bilo kojem drugom političaru da sjedne na mjesto koje mu ne pripada ruše BiH, sustavno je urušavaju. To bi svima koji ovoj zemlje žele dobro trebalo bit konačno jasno! Politika nametanja predstavnika simbolizira kraj osamdesetih godina i ex Jugoslaviju u kojoj je Milošević radio iste stvari. To ne vodi dobru i nije demokratski standard bez obzira koliko se mnogi trudili da to opravdaju. Ova zemlja treba krenuti Europskim putem, a sa takvom politikom nemamo nikakve izglede.

Zašto je važno da bh. Hrvati svoj glas daju Borjani Krišto?

Gospođa Borjana Krišto jedini je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH oko kojeg su se okupile stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ovim činom hrvatski politički lideri pokazali su da nisu bitni pojedinačni interesi nego je demonstriran visok stupanj zajedništva. Iz tog razloga važno je da hrvatsko biračko tijelo glasuje za jedinog hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH koji će provoditi suverenu volju i ciljeve ovog naroda, a ne služiti kao priležnica ili rezervni kotač bošnjačkoj politici.

Kako vidite budućnost HNŽ-a u ekonomskom, gospodarskom, turističkom i kulturnom polju?

Hercegovačko – neretvanska županija svojim zemljopisnim položajem, kulturnim i prirodnim bogatstvima se zasigurno mora pozicionirati kao jedno od ekonomskih i gospodarskih središta Federacije BiH. Ogromni potencijal svakako postoji u turizmu na kojemu je aktualni saziv Skupštine HNŽ-K aktivno radio kako bi zakonskim rješenjima omogućio sustavan razvoj istog. Turizam u Mostaru, Međugorju, Neumu, Rami i ostalim mjestima ima ogromni potencijal koji treba samo kanalizirati i brendirati, te ubrati dio turističkog kolača kako od strane malih privatnih iznajmljivača tako i u hotelskim kapacitetima.

Uspjeli smo vratiti turističke zajednice lokalnoj samoupravi i time su stvoreni preduvjeti da se ekonomski učinci turizma osjete i u proračunima lokalnih zajednica. Mogućnošću osnivanja općinskih turističkih zajednica stvara je potencijal za gospodarstvo lokalne zajednice, te je iz tog razloga bitno da se prihodi ubiraju i troše na mjestu u kojem se turistička aktivnost i odvija.

Naša županija – kanton ima komparativnu prednosti u odnosu na druge federalne jedinice koja se odnosi na prometnu infrastrukturu, a ponajprije na blizinu Luke Ploče, autocestu A1 (blizina tržišta EU), željeznice, mostarske zračne luke, te projekte čiju je realizaciju neophodno ubrzati a to su prolazak koridora Vc i Jadransko – jonskog autoputa kroz našu županiju. Velike su mogućnosti za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz sunca i vjetra kojim obilujemo.

Tu je i proizvodnja aluminija, razvoj IT sektora itd. To su samo neki od potencijala koje ova županija ima za razvoj. Bit ćemo predani nadogradnji socijalnih elemenata, uveli smo besplatne udžbenike za djecu u osnovnim školama, regulirali smo status njegovatelja osoba sa poteškoćama u razvoju. Uvest ćemo i participaciju troškova upisnina studentima na javnim visokoškolskim obrazovnim institucijama čime bi smanjili trošak obiteljskih proračuna. Potrebno je nadograditi sustav zdravstvene zaštite kako bi se smanjile liste čekanja za pojedine dijagnostike i liječenja. Mostar treba proglasiti sveučilišnim i studentskim gradom sa svim pogodnostima za one koji tu studiraju.

Vjerujete li da bošnjačke stranke idu na to da izaberu 6 izaslanika u Klub Hrvata u federalnom Domu naroda?

Te stranke to ne skrivaju oni to otvoreno govore već duže vrijeme, trećina u Klubu Hrvata je ono što im je potrebno odnosno 6 izaslanika i to je jedan od posljednjih koraka ka pretvaranju Federacije BiH u entitet bošnjačkog naroda. To je omogućeno nametanjem promjena Ustava Federacije BiH od strane tadašnjeg visokog predstavnika 2002.godine i nije dio izvornog Washingtonskog sporazuma. Spriječiti ih možemo masovnim izlaskom na izbore za nekoliko dana. Svaki Hrvat koji ima pravo glasa to svoje biračko pravo trebao iskoristiti jer izboru su zadnja prilika da zaustavimo oduzimanje političkih prava Hrvatima u BiH. Mi tu priliku ne smijemo nikako propustiti.

Dnevnik.ba

Podijeli objavu