Naslovnica IZBORI 2022 Vlatka Martinović: Naše zajedništvo stvara zdraviju budućnost ove zemlje!

Vlatka Martinović: Naše zajedništvo stvara zdraviju budućnost ove zemlje!

Podijeli objavu

Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH te nositeljica liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije iz HNŽ-a, ističe kako su BiH i Federacija BiH danas na raskrižju, poručujući kako se nalazimo u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 27 godina.

Ističe kako Hrvatima kao konstitutivnom narodu prijeti politička obespravljenost koja može uslijediti kao posljedica ponovnog preglasavanja hrvatskog naroda te da je odgovornost svih Hrvata na ovim izborima svojim glasovanjem odrediti tijek kretanja Bosne i Hercegovine u nadolazećim godinama.

– Nadam se da će bošnjački partneri i njihov tzv. probosanski blok imati dovoljno mudrosti da se ne upuštaju u daljnje narušavanje ionako krhkih odnosa između naša dva naroda. Bosna i Hercegovina počiva na jednakosti konstitutivnih naroda. Bez toga nema ni BiH – poručila je Martinović.

U kontekstu izbornog zakonodavstva podsjetila je na situaciju u kojoj će bez izmjena Izbornog zakona provođenje izbornih rezultata biti upitno. Takva neizvjesnost će nas, upozorila je, gurnuti u još ozbiljniju krizu i još veću blokadu političkog života u cijeloj BiH.

– Ostalo je jako malo vremena da visoki predstavnik Christian Schmidt ispravi povijesne nepravde i višedesetljetno urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma – naglasila je Martinović.

Nositeljica ste liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije iz izborne jedinice 409, odnosno HNŽ-a. Kolika je odgovornost biti na tako važnoj poziciji u izbornoj godini za ključno zakonodavno tijelo u Federaciji BiH?

Bosna i Hercegovina i Federacija BiH se danas nalazi na raskrižju. Svjesni smo kako se nalazimo u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 27 godina, i odgovornost je na svim Hrvatima, jer Hrvatima kao konstitutivnom narodu prijeti politička obespravljenost koja može doći kao posljedica ponovnog preglasavanja Hrvata. Nadam se da će bošnjački partneri i njihov tkz. probosanski blok imati dovoljno mudrosti da se ne upuštaju u daljnje narušavanje ionako krhkih odnosa između naša dva naroda. Bosna i Hercegovina počiva na jednakosti konstitutivnih naroda. Bez toga nema ni BiH.

Ponovno naglašavam odgovornost sviju nas, svih Hrvata koji svojim glasovanjem mogu odrediti tijek kretanja Bosne i Hercegovine u narednim godinama. Očekujemo da će izborni rezultati odrediti ne samo sljedeće četiri godine, već i duže razdoblje iza toga. Nalazimo u izazovnom trenutku koje zahtijeva naše dodatne napore za ispunjavanje ciljeva kojih imamo, ali i rješavanje izazova s kojima smo suočeni. Ponosna sam što sam nositeljica jedne ovakve liste kandidata koji mi daju snagu da se ustrajno borimo i zajedno ostvarimo pobjedu, a nakon toga zajedno radimo na ostvarenju našeg Izbornog programa, na svim razinama vlasti, posebice u Federaciji BiH, koja je u ovoj složenoj strukturi ustroja države BiH ima iznimno važnu ulogu za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa, a prije svega kroz Dom naroda FBiH.

Koje su vaše glavne poruke? U kojoj mjeri građani Federacije, a napose oni koji dolaze iz HNŽ-a, mogu računati na pozitivne promjene nakon ovogodišnjih Općih izbora?

Program našega rada i političkog djelovanja je definiran u zajedničkom dokumentu Izbornog programa HNS. Kandidati na listi za Zastupnički dom Parlameta FBiH u Hercegovačko-Neretvanskoj županiji imaju sav potreban kapacitet da donesu ono što svi priželjkujemo. Pri tome mislim na stabilnost, transparentnost u radu, prilike za zaposlenje, gospodarski rast, razvoj obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih kapaciteta, funkcionirajuće pravosuđe, ali i sve ono što naš program čini sveobuhvatnim.

Izborni zakon nije promjenjen! Očekujete li da visoki predstavnik ipak nametne odluke koje će omogućiti princip legitimnog političkog predstavljanja?

Nalazimo se pred jednom neizvjesnom situacijom. Bez izmjena Izbornog zakona provođenje izbornih rezultata će biti upitno. Takva neizvjesnost će nas gurnuti u još ozbiljniju krizu i još veću blokadu političkog života u cijeloj BiH. Vrlo je malo vremena ostalo da visoki predstavnik Schmidt ispravi povijesne nepravde i višedesetljetno urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Nitko tko ovoj državi misli dobro ne dovodi u pitanje principe i važnost Daytona. Sada je vrijeme da ih se zaštiti, implementirajući zaštitu i kolektivnih i individualnih prava. Za što se možemo izboriti svojim izlaskom na izbore, pokazujući našu snagu i volju za promjenama, našu ustrajnost za ravnopravnosti i konstitutivnost Hrvata. Promjene su neupite, jer imamo zajedništvo!


Očekujete li kako će nakon ovih izbora Hrvati ipak osigurati dovoljnu političku snagu koja će im omogućiti ravnopravno sudjelovanje u ustroju nove vlasti u Federaciji BiH?

Taj odgovor se svodi na tri komponente: našu snagu kao političkog naroda, namjere bošnjačkih političkih stranaka, i moguće odluke visokog predstavnika. Prognozirati rezultat u ovom trenutku je nezahvalno, ali cijelokupna dosadašnja situacija sve više ujedinjava naš hrvatski narod, našu ustrajnost u ostvarivanju hrvatskih političkih interesa što će povećati našu izlaznost i ujedinjenost u nastojanju obrane onoga što pripada Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ne dvojim da ćemo zajedno u tome uspjeti!

Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o izbornom procesu kada je riječ o državnoj razini vlasti, počevši od Predsjedništva, pa do Parlamentarne skupštine BiH?

Očekujem da se zaštite prava hrvatskoga naroda, kao ključni princip legitimnog predstavljanja, princip koji je potvrđen presudom Ustavnog suda u slučaju Ljubić. Vrijeme je da međunarodna zajednica prepozna prioritet zaštite jednakosti konstitutivnih naroda i da iznjedrimo unutarnji dogovor. Ukoliko se to dogodi, vjerujem kako će izborni proces proteći u dobrom tijeku, i sigurna sam da ćemo imati hrvatskog člana predsjdništva koga će izabrati hrvatski narod. Formiranje vlasti na državnoj razini ovisit će o implementaciji vlasti na nižim razinama, o čemu sam ranije govorila.

Aktualna ste direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBIH . S više je pacijenata sa težim oboljenjima i težim operativnim zahvatima?

Ove godine smo proslavili 20 godina Fonda solidarnosti, i kroz činjenice i brojke pokazali kolika je važna uloga Fonda solidarnosti i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Iz sredstava Fonda solidarnosti financiraju se usluge i lijekovi temeljem Liste zdravstvenih usluga koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti i Liste lijekova fonda solidarnosti koje donosi Vlada Federacije BiH. U proteklih dvadeset godina Zavod je ostvario sredstva u iznosu od 2,5 mlrd. KM, od čega su 78% sredstva po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, te 17% sredstva iz proračuna FBiH i 5% sredstava iz drugih izvora. Od ukupno ostvarenih sredstava utrošeno je 43% za zdravstvene usluge, 41 % za lijekove, 10% za potrošni medicinski materijal i 6% za liječenje u inozemstvu. Lijekove iz sredstava Fonda solidarnosti dobilo je skoro 215 tisuća pacijenata. Preko 40 tisuća pacijenata korisnici su potrošnog medicinskog materijala ( hemodijaliza, trakice za šećer ), od osnutka Fonda.

U dvadeset godina postojanja, iz sredstava fonda solidarnosti financiran je veliki broj složenih operativnih zahvata iz oblasti kardiokirurgije, neurokirurgije, ortopedije, transplantacije organa, usluga radioterapije u tretmanu malignih oboljenja, te mnoge druge usluge i lijekovi odobreni Listama lijekova i usluga financiranih iz fonda solidarnosti. Financirano je skoro 94 tisuće medicinskih usluga iz područja invazivne i interventne kardiologije i najsloženijih operativnih zahvata iz oblasti kardiokirurgije. Uz navedeno financiranje lijekova i usluga u Bosni i Hercegovini, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ima zaključene ugovore i sporazume brojnim inozemnim klinikama, i redovito kad je to potreba upućuje pacijente na liječenje u inozemstvo što se također financira iz sredstava fonda solidarnosti. Do sad je na liječenje u inozemstvu upućeno 3360 pacijenata, a za troškove njihovog liječenja izdvojeno je skoro 138 milijuna konvertibilnih maraka iz sredstava Fonda solidarnosti.

Kakva je trenutna situacija u kontekstu zdravstvenog sustava te na koja bi zakonska i druga rješenja trebalo skrenuti pozornost ?

U cilju stvaranja jednog prosperitetnog društva, pored osiguranja putanje ekonomskog rasta i poticajnog poduzetničkog okruženja, kvaliteta života svakog pojedinca nužan je preduvjet. U tom smislu, zdravlje i zdravstvena zaštita kao i solidarnost s najugroženijim društvenim skupinama moraju biti područje strateškog promišljanja nacionalne politike koja u svom fokusu ima brigu o čovjeku. Unapređenje zdravstvene zaštite treba usmjeriti u nekoliko područja: informatizacija, poboljšanje dostupnosti i ravnomjernosti zdravstvenih usluga, jačanje zdravstvene zaštite, financijska stabilnost zdravstvenog sustava, te jačanje preventivnih zdravstvenih programa i mjera. Radit ću na razvoju personalizirane medicine, kreirati zajedno s Vama zdraviju budućnost za našu djecu i mlade! Jer naše zajedništvo stvara zdraviju budućnost ove zemlje! Zdravlje je moj izbor.

Koliko je bitno raditi na većoj uplati sredstava u Fond solidarnosti i što bi to značilo za stanovnike FBiH?

Svjedoci smo svakodnevnog porasta broja oboljelih , te sve veće potrebe za lijekovima i medicinskim uslugama, kako uopće tako i za lijekovima i uslugama koje se financiraju iz Fonda solidarnosti , složni smo u činjenici da je za Fond solidarnosti potrebno izdvajati što je moguće više sredstava, kako bi u budućnosti mogli financirati lijekove i usluge iz nadležnosti za kojima je, kako smo naveli sve veća potreba. Iznos koji sredstava koji se izdvaja za fond solidarnosti nije ni blizu dovoljan u odnosu na potrebe, te se zbog toga stvaraju liste čekanja što je veliki problem Zavoda. Kako bi se ovi problemi nadišli i smanjile liste čekanja potrebno je povećati iznos sredstava iz proračuna FBiH koji se izdvaja za Fond solidarnosti, što je u interesu svih pacijenata. Uz kontinuirana zalaganja za povećanjem sredstava Fondu solidarnosti,Zavod poduzima i druge aktivnosti u interesu pacijenata, kako bi naši osiguranici imali osiguranu adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Podijeli objavu