Naslovnica DRUŠTVO Spomenu na Hrvatsku heroinu i katoličku mučenicu Divu Grabovčevu

Spomenu na Hrvatsku heroinu i katoličku mučenicu Divu Grabovčevu

Podijeli objavu

Kedžara će danas i sutra biti odredište brojnih hodočasnika koji će hodočastiti na grob Dive Grabovčeve.

Danas na uočinicu proslave Divinog dana 2. srpnja, u 18 sati na Kedžari sv. misu predslaviti će hercegovački franjevac fra Ante Marić.

Sutra, u nedjelju 3. srpnja s početkom u 11 sati središnju sv. misu predslavit će kardinal Vinko Puljić.

Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine.

Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio. Pokopana je na Vran-planini.

Stotinama godina kasnije, na istome mjestu ovce je čuvala druga djevojka. Tada je Divin grob već bio izgubljen i zaboravljen, samo je legenda ostala. Djevojka je bila teško bolesna te joj se stanje drastično pogoršalo dok je čuvala ovce na proplanku, na Kedžari. Osjetivši da je možda došao kraj njezinu mladome životu, legla je na ledinu pod jelom i shrvana bolešću zatvorila svoje oči te zaspala. Pred kraj dana pronašli su je drugi pastiri gdje leži, misleći da je mrtva, jer su znali za njezino stanje. No, kada su stigli do nje, djevojka se probudila potpuno zdrava i izliječena. Dogodilo se čudo. Ne sluteći, zaspala je na Divinome grobu. Kada su sklonili sloj zemlje s toga mjesta kako bi ovome čudu postavili spomen, otkrili su kostur i shvatili da je to dugo zaboravljeni grob Dive Grabovčeve. Od toga dana pa do danas, svake godine, na prvu nedjelju iza Petrovdana, na Divin grob hodočasti mnoštvo vjernika iz svih hrvatskih krajeva, slaveći svetu misu, uprizorujući Divino mučeništvo, odajući tako počast spomenu na ovu Hrvatsku heroinu, katoličku mučenicu, Divu Grabovčevu.

Brotnjo.info

Podijeli objavu