Naslovnica POLITIKA Zovko u Santiagu de Composteli o važnosti uključivanja Republike Hrvatske u Camino...

Zovko u Santiagu de Composteli o važnosti uključivanja Republike Hrvatske u Camino de Santiago

Podijeli objavu


U organizaciji parlamentarne međuskupine za europsku kulturnu baštinu, Put svetog Jakova i druge europske kulturne rute, potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) Željana Zovko boravila je u Santiago de Composteli na studijskim danima „Put sv. Jakova i druge kulturne rute: vizije iz Europe“
.

U trodnevnoj posjeti Španjolskoj, Zovko je sudjelovala i na konferenciji o povijesti i značaju kulturnih ruta. Kao moderator panela „Kulturne rute i kulturna baština“, Zovko je govorila o povezanosti hodočašća u Santiago de Composteli s drugim kulturnim rutama: „Razvoj kulturnih ruta zahtijeva viziju i svrhovito i trajno nastojanje da se izgradi konsenzus između dionika. Kulturne rute su izvrsne za održivi regionalni razvoj, a posebno za promicanje kulturnog turizma jer donose višestruku dobrobit lokalnim zajednicama“.

Zovko je u svom izlaganju dodala kako je na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini nužno pokazati veću kreativnost i inovativnost u razvitku kulturnih ruta te je spomenula i potrebu za izradom mapa hodočasničkih puteva diljem Europe te uključivanje kulturnih ruta u Republici Hrvatskoj u mrežu europskih hodočasničkih puteva koji vode prema Santiagu de Composteli.

„Kroz Republiku Hrvatsku prolazi 11 kulturnih ruta, što je čini destinacijom s bogatom kulturnom baštinom te je u samom vrhu zemalja koje promoviraju svoju materijalnu i nematerijalnu baštinu u europskom okruženju. Hrvati se ponose svojom hodočasničkom tradicijom, a čak i Dante Alighieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hrvatskog hodočasnika“- naglasila je Zovko i pohvalila hrvatsku Bratovštinu sv. Jakova koja je pokrenula višegodišnji projekt označavanja hodočasničkih puteva diljem Hrvatske, tzv. Camino Hrvatska.

Podsjetimo, Put sv. Jakova (Camino de Santiago) predstavlja veliku mrežu drevnih hodočasničkih ruta koje se protežu diljem Europe i vode do groba sv. Jakova u Santiagu de Composteli u Španjolskoj. 1987. godine postao je prva kulturna ruta Vijeća Europe te je i pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje privuče preko 1.500.000 posjetitelja. Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno zagovara zaštitu i promicanje europske i hrvatske kulturne i povijesne baštine, osobito kroz razna izvješća u Odboru za kulturu i obrazovanje te organizaciju događaja u Europskom parlamentu.

Podijeli objavu