Naslovnica KULTURA Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH 2022.

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH 2022.

Podijeli objavu

U subotu 18. lipnja 2022. godine u Mostaru ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održat će se Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Svake godine na Smotri se prezentiraju najkvalitetnija kulturno umjetnička društva iz BiH, koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja.

Smotra je ocjenjivačkog karaktera i među najkvalitetnijim izvođačima
organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora i to za Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala te Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi Ocjenjivačke komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske.

Na smotri u revijalnom dijelu nastupaju i kulturno-umjetnička društva predstavnici drugih naroda u BiH kao i gosti iz Hrvatske.

Nakon službenog dijela ocjenjivačkog programa smotre slijedi zabavni program za sve posjetitelje i izvođače. U zabavnom dijelu programa nastupiti će klapa „Grga“.

Detaljan program smotre:

18:00 sati – Mimohod skupina kroz grad Mostar
19:00 sati – Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
21:00 sati – Zabavni program – klapa „Grga“

Zbog okolnosti i vremena prošlogodišnja Državna smotra 2021. održana je u drugačijem obliku.

U vremenu i okolnostima u kojima smo se našli uspjeli smo na jedan poseban način održati Državnu smotru folklora, koju nažalost nismo uspjeli održati u fizičkom obliku kao dosadašnjih godina. Ipak radost nam je velika jer smo i u ovim okolnostima uspjeli okupiti društva te snimiti nastupe u njihovim mjestima. Iako bez uobičajenog druženja koje daje posebnu čar svakoj smotri, virtualna smotra ima posebnu vrijednost jer je snimana u autentičnim lokalitetima na kojima je tradicija živjela. Ovim smo se još više približili izvornom prikazu običaja, i napravili jednu prekrasnu razglednicu Bosne i Hercegovine te saznali mnogo novih stvari o povijesti mjesta u kojima smo bili. U bogatom programu ove smotre pored prekrasnih prikaza tradicije vidjeli smo svu raskoš i ljepotu mjesta u kojima naš narod živi.

Snimak Državne smotre 2021. možete pogledati na Youtube kanalu UHAKUD u BiH.

Dođite i uživajte u raskoši narodnih nošnji, običaja, pjesama i plesova!

Podijeli objavu