Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Kreću obustave prometa na M17, koristite alternativne pravce!

Kreću obustave prometa na M17, koristite alternativne pravce!

Podijeli objavu

Zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M17 na čvoru Počitelj Koridora Vc, u okviru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, kao i priključka iste na M17 planirana je obustava prometa od ponedjeljka 23.05.2022. godine te će trajati do 16.08.2022. godine.

Obustava prometa će biti periodična i to u vremenu od 09:00 do 12:15 sati, od 13:15 do 15:00 sati te od 17.00 do 19:00 sati što znači da će prometnica biti otvorena ostatak dana. Obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Po završetku radova na navedenoj dionici, promet na M17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M17.

Radovi po fazama

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati po fazama sukladno Elaboratu plana upravljanja prometa i to:

  • Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 09:00 do 12:15 sati; od 13:15 do 15:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati.
  • Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Izvođač radova se obvezuje da za vrijeme blagdana i praznika, kao i nedjeljama osigura dvosmjerni promet za sve kategorije vozila.

Za vrijeme totalne obustave prometa sudionici u prometu mogu koristiti alternativne pravce:

  • M-6: dionica 003 Tasovčići-Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna-Masline.
  • M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.
  • M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

Razlozi obustave

Predmetna pristupna cesta je jednim svojim dijelom položena na liticu koja prolazi iznad postojeće magistralne ceste M17 na način da je horizontalna udaljenost vrlo mala uz znatnu visinsku razliku. Zbog navedenog, na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M17 a zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije. Ranije je bilo dana suglasnost o noćnim obustavama prometa koja je istekla zaključno sa 15.5.2022. godine, ali je Izvođač zaprimao pritužbe mještana zbog buke koja nastaje radom strojeva u noćnim satima te je na taj način usporavalo i otežavalo radove na ovom važnom projektu.

JP Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određene periode dana, kao i u komunikaciji s lokalnim putničkim prijevoznicima, utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga.

“Imajući u vidu sve naprijed navedeno želimo još jednom naglasiti da će potpuna obustava prometa biti na snazi do završetka zemljanih radova na „kritičnom“ potezu pristupne ceste, nakon čega će promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, te se u periodu izvođenja radova i planiranih obustava, preporuča se korištenje alternativnih pravaca M17-Buna-Domanovići-Čapljina i M17 – Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano prometovanje svih vrsta vozila bez ograničenja.

Planiramo pratiti stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati periode zatvaranja magistralne ceste M17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti, te Vas ovim putem molimo za razumijevanje.” – priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Podijeli objavu