Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Sljedeća zima u EU: Puloveri i kupanje jednom u tri dana?

  Sljedeća zima u EU: Puloveri i kupanje jednom u tri dana?

  Podijeli objavu

  Jučerašnje obraćanje javnosti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je odgovore vlade na trenutne probleme sa kojima se Srbija suočava u kontekstu kriza koje pogađaju europski kontinent.

  Vučić je u obraćanju javnosti istakao kako trenutno svijet prisustvuje velikome sukobu kojega neki čak nazivaju i trećim svjetskim ratom.

  Situacija s energentima bila je tema obraćanja Vučića – prenose mediji.

  “Suočavamo se s velikom krizom u EU i svijetu. Mađarski premijer Viktor Orban je samo povlačenje uvoza ruske nafte nazvao bacanjem atomske bombe po značaju koji će to izazvati”, naglasio je Vučić.

  Kaže kako Srbija ima određene količine nafte na svom teritoriju, oko 800.000 tona na godišnjoj razini nad kojima eksploataciona prava pripadaju Srbiji kao većinskom vlasniku Gazproma u toj državi.

  Tražio je od predstavnika ruske kompanije spuštanje cijene naftnih derivata, dizela i benzina.

  “Zamolio sam ih jer 20 posto nafte koju koriste dolazi iz Srbije kako bi bilo pošteno da ta cijena i veleprodajno i maloprodajno bude manja”, istakao je Vučić.

  Srbija je izgubila 36 milijuna eura u ožujku odustajući od trošarina. Ova država ima rezerve nafte i u vojnim i u robnim rezervama.

  Srpski predsjednik kaže kako je njegova država u potpunosti ovisna o ruskom plinu, te kako će u toj poziciji ostati još najmanje 2 godine zbog čega on aktivno pregovara s Gazpromom.

  “Spremni smo na diverzifikaciju. Moramo osigurati plin za tvrtke i naša kućanstva”, rekao je Vučić.

  Vučić naglašava kako su iz EU tražili da Srbija prekine s opskrbom ugljenom, a da zapravo Srbija ne proizvodi dovoljno te vrste energenata. Srbi imaju nisku cijenu električne enrgije, ali se u budućnosti treba okrenuti modularnoj nukleranoj energiji.

  “Najveći dugoročni problem je kopanje ugljena, moramo raditi reverzibilne elektrane, hidroelektrane da bismo uopće mogli primati obnovljive izvore energije”, rekao je Vučić.

  U EU, kompanija Volkswagen je povećala korištenje ugljena za proizvodnju, a Francuska koristi snagu svih svojih nuklearnih elektrana.

  “Vjerujemo kako ćemo imati mjesece kada uopće nećemo uvoziti električnu energiju. Skupo će cijelu Europu i Srbiju koštati sve ovo što se događa. Ovo za nas postaje nemoguća misija. Kada Nijemci kažu da pozivaju svoje građane da se kupaju jedanput u tri dana ili da kupuju pulovere i jorgane, to ne govore neozbiljni ljudi”, naglasio je Vučić.

  Dodao je kako na takve korake građane pozivaju ozbiljni političari te pozvao da stanovnici Srbije shvate ozbiljnost situacije kao i da će čak uz sve poduzete korake koje je vlada napravila, u budućem vremenu biti velikih problema u državi.

  Podijeli objavu